Χουριγιέτ: "Ιστορικό γεγονός στη Σουμελά" τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα. Μετά από 88 χρόνια απαγόρευσης τελέσθηκε λειτουργία στο Μοναστήρι Σουμελά. Την προηγούμενη νύχτα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ(για το Ραμαζάνι) και του δωρίθηκε ένα-ασημένιο- Κουράνι. Όταν ο Βαρθολομαίος ανέβαινε στο μοναστήρι, για 400 μέτρα, ένας Τούρκος του έπαιξε ποντιακή λύρα. Ο Πατριάρχης του έδωσε 100 ευρώ. Στη συνέχεια του άρθρου εξιστορείται η Λειτουργία, μεταφέρεται μια από τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Τούρκικα όπου ανέφερε αριθμό σουλτάνων που υποστήριξαν και αγάπησαν το μοναστήρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ένα σημείο η εφημερίδα λέει ότι η λειτουργία "πέρασε στην ιστορία σαν μια σημαντική μέρα όχι μόνον των Ορθοδόξων αλλά και της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς".
Ζαμάν: Στο άρθρο της με τίτλο "Λειτουργία στη Σουμελά μετά από 88 χρόνια για πρώτη φορά" η εφημερίδα αναφέρει ότι στο παγκοσμίου φήμης μοναστήρι είχαμε ένα ιστορικό γεγονός. Μετά από 88 χρόνια άνοιξε, για μια μέρα, για τη λειτουργία. Ανεβάζει των αριθμό των πιστών σε 3000(η Χουριγιέτ λέει για 1000) και λέει ότι ο Τούρκος που έπαιξε τη λύρα τραγούδησε στον Πατριάρχη στα Ελληνικά(προφανώς Ποντιακά) και πήρε 20YTL. Στη συνέχεια η εφημερίδα αφού μεταφέρει πληροφορίες για τη λειτουργία αναφέρει τις δηλώσεις του δημάρχου της Macka(Μάτσκα) ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και θα επαναλαμβάνεται η λειτουργία κάθε χρόνο. Το άρθρο αναφέρεται και στις δηλώσεις Παπανδρέου ότι δηλαδή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική για τον Ποντιακό ελληνισμό και όλους τους Έλληνες.
Ακσάμ: Η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο "Η κλήση ειρήνης από τη Σουμελά", όπου έχει μια ολοκάθαρη φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη λειτουργία, ουσιαστικά στο μισό άρθρο έχει την ομιλία του Βαρθολομαίου. Κατεβάζει στους 1000 τους προσκυνητές και λέει για ένα ελικόπτερο που πέταγε πάνω από την περιοχή και μετά από την ενόχληση των παρευρισκομένων αποχώρισε. Λέει ότι ο Πρόξενος της Ρωσίας στην Τραπεζούντα προειδοποίησε τους παρευρισκομένους ιερείς, όταν κυκλοφορούν μέσα στην πόλη της Τραπεζούντας, να φοράνε τα πολιτικά τους ρούχα προς αποφυγή ανεπιθύμητων εξελίξεων.
Ραντικάλ: Στο άρθρο της με τίτλο "Το άνοιγμα της Σουμελά!" κάνει μια εισαγωγή λέγοντας ότι συναντήθηκαν οι ύμνοι στα Ελληνικά με την "κεμέντσε"(ποντιακή λύρα όπως τη λένε οι Τούρκοι). Στη συνέχεια κάνει μια ενδιαφέρουσα αναδρομή. Λέει: "Τραπεζούντα, έτος 1997. Ένα πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Τραπεζούντας με σκοπό να τραβήξει την προσοχή σε περιβαλλοντικά θέματα της Μαύρης Θάλασσας. Μέσα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κι ο γνωστός βιομήχανος Ραχμί Κοτς.". Δεν κατάφεραν να βγούν στην στεριά λόγω διαδηλώσεων και φασαριών για δήθεν φόβο που είχαν διάφορα στοιχεία της πόλης για την... αναβίωση του Ελληνικού Ποντιακού Κράτους. Μετά η εφημερίδα λέει για τη δολοφονία στην Τραπεζούντα το 2006 του καθολικού ιερέα. Και τέλος μιλά για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, ότι δηλαδή ο προγραμματισμός και οι εκτέλεση έγινε από πολίτες της Τραπεζούντας. Μετά το φλας μπακ των αρνητικών αυτών γεγονότων, το άρθρο, έρχεται στο σήμερα και λέει ότι η χθεσινή μέρα της λειτουργίας ήταν πολύ διαφορετική για την Τραπεζούντα.
Σταρ: Το άρθρο με τίτλο "Στο μοναστήρι Σουμελά μετά από 88 χρόνια λειτουργία ειρήνης" έχει υπότιτλο "δεν έπιασαν τόπο οι προβοκάτσιες στη Θεσσαλονίκη" αναφέροντας "την επίθεση με μολότοφ στο Τούρκικο προξενείο την περασμένη εβδομάδα" και "κάποιους βανδαλισμούς στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή" , γεγονότα τα οποία μάλλον τα παρομοιάζει με την προβοκάτσια του 1955. Στη συνέχεια αφού εξιστορεί την εξέλιξη της λειτουργίας και τις δηλώσεις, μιλά για κάποια κυρία, Τουρκάλα από την Τραπεζούντα που έπιασε τη συζήτηση στα Ελληνικά με τους Έλληνες επισκέπτες και τους ανέφερε ότι οι δυο γιοι της δουλεύουν στην Ελλάδα...
licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου