Η Μύρτις μια 11χρονη κοπέλα που πέθανε στο μεγάλο λοιμό της Αθήνας τον 5ο πχ αιώνα κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου παίρνει μέρος στην προσπάθεια του ΟΗΕ να συγκινήσει τους ηγέτες του κόσμου λίγο πρίν την Διάσκεψη στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Περιοδική Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2010.
Η έκθεση θα ακολουθήσει μια προγραμματισμένη περιοδεία στην Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού. Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Μύρτις πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν
Ο φονικός λοιμός της αρχαίας Αθήνας κόστισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους και έγινε αιτία οι Αθηναίοι να ξεχάσουν τα ιερά και τα όσιά τους και να ρίξουν σε ομαδικούς λάκκους τους νεκρούς τους. Βρέθηκε μεγάλος ομαδικος τάφους στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού στο νεκροταφείο του Κεραμικού.Μέσα σε 1,5 στρέμμα, ήρθαν στο φως 1.196 ταφές. Ο ομαδικός τάφος αποδεικνύει πλέον πως ο λοιμός που χτύπησε την Αθήνα κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν ιστορικό γεγονός. Από τα δόντια των νεκρών Αθηναίων αναγνωρίστηκε η ταυτότητα του λοιμού, τυφοειδής πυρετός.
Το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας Μύρτις , που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του λοιμού, θα είναι το κεντρικό έκθεμα το οποίο έχει κερδίσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο καθηγητής της ορθοδοντικής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναπλάθωντας το πρόσωπο της Μύρτιδας θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του.
Η ακόλουθη επιστολή έχει σταλεί στους ηγέτες του κόσμου:
Το όνομά μου είναι Μύρτις, ωστόσο δεν πρόκειται για το αληθινό μου όνομα! Μου το έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το 1994-1995 τα οστά μου μαζί με άλλους 150 σκελετούς σε έναν ομαδικό τάφο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κεραμεικού.
Μπορεί να μοιάζω κορίτσι του 21ου αιώνα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαι ένα εντεκάχρονο παιδί που έζησε και πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.
Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί από την αρχαία Αθήνα να γίνει “Φίλος της Χιλιετίας” των Ηνωμένων Εθνών;
καταλήγει η επιστολή:
Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.
2.500 χρόνια μετά το θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους “Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης”. Ακούστε με! Ξέρω τι λέω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου πιο σοφή από εσάς.»
Ολόκληρη η επιστολή
Update 8/3/2011
Την τρίτη 8/3/2011 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται η έκθεση της Μύρτιδας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας γίνεται εκδήλωση με τίτλο "άρωμα γυναίκας". Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.
Η εκδήλωση που ετοιμάζουν η "Parallaxi" και η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" θα περιλαμβάνει μετά την ξενάγηση στην έκθεση, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και χορός μόνον από γυναίκες. Θα ακολουθήσει αφήγηση διηγημάτων από τις Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου και Σοφία Νικολαΐδου, ενώ η ηθοποιός Αλεξάνδρα Μυλωνά θα παρουσιάσει έναν θεατρικό μονόλογο αφιερωμένο στις Σειρήνες. Η βραδιά θα συνεχιστεί με μία πράξη του έργου «Ιστορίες Πείνας» του Ιγκάνθιο δελ Μοράλ από τις ηθοποιούς Νόπη Ράντη και Λένα Πετροπούλου, ακολουθεί αυτοσχεδιασμός χορού από το χοροθέατρο της ΧΑΝΘ και θα κλείσει με τραγούδι από την Σεμέλη Ταγαρά. (Πηγή in.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου