15 Σεπ 2010

Καριέρα γεμάτη μπάσκετ σε Τουρκία, Ελλάδα

Ο γηραιότερος διαιτητής μπάσκετ και ένας από τους 3 γηραιότερους καλαθοσφαιριστές της Τουρκίας είναι ο Aleksandros (Aleko) Morissis από την Ελληνική Ομογένεια. Είναι 80 χρόνων και ζει στην Αθήνα.

Αφού ξεκίνησε το μπάσκετ παίζοντας στην σχολική ομάδα στο Ζωγράφειο Λύκειο και στο "Πέρα" , το 1949 πάει στη Φενέρμπαχτσε. Εκεί παίζει μπάσκετ για 9 χρόνια και επιλέγεται και στην Τούρκικη εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης.

Στην Τουρκία είναι περισσότερο γνωστός ως ο Αλέκος από τη Χαλκηδόνα( Kadıköylü Aleko) προφανώς επειδή γεννήθηκε εκεί(το 1931).

Αφού έζησε τα γεγονότα του 1955, τα Σεπτεμβριανά, στην Άγκυρα το 1964 έγινε διαιτητής μπάσκετ. Όμως την ίδια χρονιά λόγω των γεγονότων της Κύπρου και τα επακόλουθα αναγκάστηκε να "μετακομίσει" στην Αθήνα. Εκεί μπήκε στην ΑΕΚ. Το 1974 έγινε διεθνής διαιτητής FIBA.

Πηγές(τούρκ.):

Πηγή1
Πηγή2
Πηγή3

ΥΣ Δυό λόγια για τις πηγές και την πληρότητα του άρθρου. Όλες είναι τούρκικες. Δεν βρήκα ούτε μια ελληνική πηγή στο ίντερνετ για κάποια διασταύρωση ή επιπλέον πληροφορίες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε διότι στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός με αυτό το επώνυμο, ή ότι αναζητήσαμε λάθος ως Μορίσης, Μωρίσης κλπ ή ότι το πρόσωπο αυτό αγνοήθηκε εντελώς στο ελληνικό διαδίκτυο.

Θα παρακαλούσα, στα σχόλια, αν έχετε περισσότερες πληροφορίες να δοθούν ώστε να βελτιώσουμε το άρθρο.


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου