9 Νοε 2010

Κωνσταντινουπολίτικο θέατρο στο "Μέλι"

Χριστοδουλου-ΣκουρολιάκοςΈνα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Κωνσταντινουπολίτικου θεάτρου, είναι η κωμωδία του Δ. Κ. Μισιτζή "Ο Φιάκας" που ανεβάζει στο θέατρο Μέλι η Εταιρεία Θεάτρου "Θεώρημα" του Γιώργου Χριστοδούλου σε συνεργασία με τον Πάνο Σκουρολιάκο.


Πρόκειται για μια κοινωνική κωμωδία χαρακτήρων και ηθών, γραμμένη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, Πρωτοανέβηκε το 1870 στην Πόλη και είναι από τις πιο σημαντικές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου. Στο έργο μπορούμε να δούμε τα ήθη και τις συνήθειες της Πολίτικης κοινωνίας στα μέσα του 19ου αιώνα.


Υπόθεση:


Ο Φιάκας ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870 βουτηγμένος στα χρέη. Το πραγματικό του όνομα είναι Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης. Καλοντυμένος και με θράσος και στυλ παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Ο υπηρέτης Γιάννης, η κοκόνα Φρόσω και η κα Καζαμία συντελούν στην κορύφωση της σπαρταριστής πλοκής. Όταν βλέπει πως πάνε να τον πάρουν χαμπάρι αλλάζει τροπάριο και παριστάνει τον Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη.


Παίζουν οι: Γιώργος Χριστοδούλου, Τιτίκα Σαριλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Τζένη Διαγούπη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Τιτίκα Σαριγκούλη.


Λίγα λόγια για τον Δημοσθένη Μισιτζή:


Ο Δημοσθένης Μισιτζής γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου. Σπούδασε στη Σάμο και την Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε σαν δάσκαλος. Εκτός από τον εκπαιδευτικό χώρο, η δραστηριότητά του επεκτάθηκε και στις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης, ήταν μέλος της Εταιρείας Φιλομούσων στα Ψωμαθιά, στην αίθουσα της οποίας παραστάθηκαν και πολλά από τα θεατρικά του έργα. Έγραψε πολλά θεατρικά όπως Ο Δουξ της βλακείας, Ο Βελισάριος ή Η Κακία και η Αρετή, Ο απηλπισμένος σύζυγος, Ο εκδικούμενος υπηρέτης και άλλα.


Πηγή - image ert.gr

Εθνικό κέντρο βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου