Οι δημιουργοί λοιπόν του τούρκικου ντοκιμαντέρ "Οικουμενούπολη"(βλέπε trailer στο τέλος--με υπότιτλους) δανείστηκαν αυτή τη λέξη για να περιγράψουν την Κωνσταντινούπολη, που κατά τη γνώμη τους, παραδομένη σε μια αχαλίνωτη και άναρχη ανάπτυξη και δόμηση που δεν λαμβάνει υπόψη τις αληθινές ανάγκες του ανθρώπου(σήμερα και στο μέλλον), οδεύει στο χάος(αν δεν έφτασε ήδη εκεί).
"Οικουμενούπολη: Η πόλη του αύριο" του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη
Στην πολύ ενδιαφέρουσα και καθαρή, διάσημη παρουσίαση του, που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ στα αγγλικά, ο Δοξιάδης αναφέρει ότι κτίσαμε και κτίζουμε λάθος τις πόλεις για το μέλλον. Λέει ότι τα πράσινα προάστια ή ακόμη και οι νέες μικρές πόλεις που κτίστηκαν ως "escape cities" για να επιτρέψουν στους πολίτες της μητρόπολης να ξεφύγουν από τις άσχημες συνθήκες με τον καιρό καταπόθηκαν πάλι από την πόλη που συνέχισε να εξαπλώνεται.
Τέτοιες πόλεις συνεχίζοντας την δυναμική εξάπλωση σε μερικές γενιές θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους δημιουργώντας ένα συνεχές δίκτυο πόλεων, τελικά καταλήγοντας σε μια γιγάντια πόλη, την Οικουμενούπολη.
Ο Δοξιάδης λέει ότι η Οικουμενούπολη, ως άθροισμα όλων των πόλεων του κόσμου, είναι αναπόφευκτη άσχετα από όποιες αποφάσεις τελικά. Τα πεδία που μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος για να βελτιώσει την κατάσταση είναι το "περιεχόμενο", η "λειτουργία" και η "υφή" της πόλης. Και συνεχίζει με τις λύσεις που προτείνει.
Το ντοκιμαντέρ "Οικουμενούπολη" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης
Πριν μπω στο θέμα του ντοκιμαντέρ, να πω τι αντικρίζει ο ταξιδιώτης που πάει οδικώς στην Πόλη από Ελλάδα. Περίπου 150χμ μετά την πόλη Tekirdag βλέπουμε τη Σηλυβρία. Μετά αντιλαμβανόμαστε που έχει φθάσει η Πόλη με την εξάπλωση της δυτικά. Οι πολυόροφες πολυκατοικίες και η οικοδομική δραστηριότητα μας δίνει μια ιδέα. Έτσι όπως πάει πάμε για Tekirdag(όπως λένε και στο ντοκιμαντέρ).
Στην Πόλη των 15 εκατομμυρίων, τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα ώστε δεν είναι δυνατή καν η φωτογράφιση της για να κάνεις σχεδιασμό. "Τα σχέδια παλιώνουν πριν ολοκληρωθούν" λένε στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ Οικουμενούπολη: Η πόλη χωρίς άκρη του İmre Azem.
Σύμφωνα με τα σχέδια του 1980 η Κωνσταντινούπολη το πολύ μπορεί να "σηκώσει" 5 εκατομμύρια κόσμο. Τότε ήταν 3,5 εκατομμύρια. Σήμερα 15. Σε 15 χρόνια 23! Η Πόλη χρησιμοποιεί νερό από Μπολου μέχρι όλη τη Θράκη! Τα βόρεια δάση της μέρα με την ημέρα εξαφανίζονται και απειλούνται από την τρίτη γέφυρα που είναι έτοιμη να φτιαχτεί.
Στην ταινία αναφέρεται ότι με το κτίσιμο της β γέφυρας οι 2 περιοχές με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκρηξη στην Πόλη ήταν αυτές δίπλα στα δυο πόδια της γέφυρας.
Διαβάζουμε στη σελίδα τους στο Facebook:
"Ecumenopolis aims for a holistic approach to Istanbul, questioning not only the transformation, but the dynamics behind it as well. From demolished shantytowns to the tops of skyscrapers, from the depths of the Bosphorous to the alternative routes of the planned 3rd bridge, from real estate investors to urban opposition, the film will take us on a long journey in this city without limits..."
Οι συντελεστές είναι από επιστήμονες και δημοσιογράφους μέχρι ακτιβιστές.
Τα εισιτήρια των προβολών των ταινιών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης(2-17 Απριλίου) θα είναι διαθέσιμα προς πώληση από 19 Μαρτίου.
Ekumenopolis Fragman by bigumigu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου