Φωτιές και κάθε είδους φυσικές καταστροφές, γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες, φυτοφάρμακα, κλιματικές μεταβολές και διάφοροι άλλοι λόγοι έχουν κάνει τη ποικιλότητα της χλωρίδας του πλανήτη πολύ φτωχότερη.
Ιδιωτικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες προσπαθούν να διασώσουν τις ποικιλίες φυτών που εξαφανίζονται δημιουργώντας τράπεζες σπόρων . Μα και η παγκόσμια κοινότητα αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Αποφασίστηκε λοιπόν να φτιαχτεί κάτι ανάλογο με την κιβωτό του Νώε, μόνο για φυτά και δένδρα, στο οποίο θα φυλάσσονται σπόροι από όλα τα είδη φυτών της Γης. Για να καταλάβετε τα μεγέθη μόνο από το Περού απέστειλαν τουλάχιστον 1500 σπόρους από διαφορετικές ποικιλίες πατάτας. Έτσι όταν έρθει "η ώρα της κρίσης" και όλα καταστραφούν θα υπάρχει ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης.
Το ίδρυμα GCDT (Global Crop Diversity Trust) με πρωτοβουλία της Νορβηγικής Κυβέρνησης βρήκε ένα χώρο κάτω από τους πάγους του βορά μέσα σε τρεις τσιμεντένιους θόλους φτιαγμένο για να αντέξει από χτύπημα με πυρηνικά όπλα μέχρι την πτώση στη Γη ενός μεγάλου αστεροειδούς.
Η Κιβωτός της Σωτηρίας άρχισε τη λειτουργία της το Φεβρουάριο του 2008 και ως σκοπό έχει τη φύλαξη όλων των σπόρων που καλλιεργούνται σήμερα στη Γη. Βρίσκεται σε βάθος 130 μέτρων σε ένα παλιό ανθρακωρυχείο, στη νήσο Σπιτσβέργη (Svalbard ), μεταξύ της θάλασσας του Μπάρετς και του βόρειου παγωμένου ωκεανού, στον αρκτικό κύκλο.
Μεγάλο μέρος της Σπιτσβέργης είναι εθνικό πάρκο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο, πολικές αρκούδες, πάπιες του Αρκτικού, λευκές αλεπούδες και άλλα.
Το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή Σπιτσβέργη βρίσκεται βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Αποτελεί το βορειότερο κομμάτι του Βασιλείου της Νορβηγίας, σύμφωνα με συνθήκη του 1925. Τρία μόνο νησιά κατοικούνται και ο μεγαλύτερος οικισμός/πρωτεύουσα είναι το Λογκγέαρμπγεν (Longyearbyen) στο νησί Σπιτσβέργη.
Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου