Στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, στην επαρχία της Παφλαγωνίας βόρεια της Κασταμονής, βρίσκεται η Ινέπολη. Έδρα του ομώνυμου καζά η Ινέπολη ανήκε στο σαντζάκι Κασταμονής. Στα τέλη του 19ου αιώνα στο καϊμακαμλίκι του İnebolu ανήκαν δύο ναχιγιέδες –Küre και Abana– και 75 χωριά. Το καϊμακαμλίκι της Ινέπολης υπαγόταν στις αρχές του 20ού αιώνα στο μουτεσαριφλίκι της Κασταμονής και αυτό με τη σειρά του στο βιλαέτι Κασταμονής.
Η Ινέπολη μετά τη πτώση του Βυζαντίου έγινε μέρος κατά σειρά των εμιράτων Çobanoğullar και Candaroğullar. Το 1338 η πόλη εντάχθηκε στο οθωμανικό κράτος μα όταν ο Ταμερλάνος νίκησε τους Τούρκους στη μάχη της Άγκυρας η Ινέπολη εντάχθηκε στο Μογγολικό κρατίδιο İsfengıyaroğullar.
Στα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ινέπολη κατοικούσαν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ήδη βρίσκονταν εκεί από την εποχή των Candaroğullar. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ινέπολη κατοικούσαν Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Αρμένιοι γρηγοριανοί. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι, ενώ η μικρότερη πληθυσμιακά κοινότητα ήταν οι Αρμένιοι. Το 1866, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Τριανταφυλλίδης, στην Ινέπολη υπήρχαν 350 ορθόδοξα νοικοκυριά.
Στην Ινέπολη υπήρχαν 2 δημοτικά σχολεία στα οποία δίδασκαν 3 δάσκαλοι και ο αριθμός των μαθητών τους ανερχόταν σε 150 και άλλα 4 σχολεία στα γύρω χωριά. Το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής της Ινέπολης βρισκόταν στο Παρθένιο και ονομαζόταν Αστική Κεντρική Σχολή Ινεπόλεως ή Κεντρική Αστική Εμπορική Σχολή. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από το μητροπολίτη Νεοκαισαρείας και έπειτα Καισαρείας Αμβρόσιο. Οι καθηγητές ερχόντουσαν από την Κωνσταντινούπολη και οι απόφοιτοι της σχολής μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης ή τη θεολογική σχολή της Χάλκης.
Οι πρόσφυγες από την Ινέπολη έφτασαν στην Αθήνα στο δήμο της Νέας Ιωνίας (τότε λεγόταν περιοχή Ποδαράδες) στις όχθες του Ποδονίφτη και εκεί που εγκαταστάθηκαν ίδρυσαν την Ινέπολη μια από τις 13 συνοικίες του δήμου.
Οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στη περιοχή ήταν Σπαρταλήδες (από τη Σπάρτη της Μ, Ασίας) και ζήτησαν να ονομαστεί Νέα Σπάρτη, μετά όμως όταν έφτασαν οι Καππαδόκες, Σαφραμπολίτες, Ινεπολίτες και άλλοι, έτσι ονομάστηκε προσωρινά Νέα Πισιδία και αργότερα ο Δήμος πήρε το σημερινό όνομα Νέα Ιωνία, και οι 13 συνοικίες τα ονόματα των πόλεων της καταγωγής τους.
Εγκυκλοπαίδεια μείζονος Ελληνισμου
Η ιστορία της Ινέπολης από Τούρκικό site με παλιές φωτογραφίες
Νέα πατρίδα pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου