19 Νοε 2011

Το εξοχικό του Ηρώδη του Αττικού

Μία από τις δύο εξοχικές επαύλεις του Ηρώδη του Αττικού πιστεύουν πως ανακάλυψαν στη Κηφισιά οι αρχαιολόγοι, σε ανασκαφή στο οικόπεδο των οδών Ραγκαβή και Τατοΐου 12.

Προτομή του Ηρώδη του Αττικού στο Λούβρο

Τη μεγάλη του περιουσία, ο Ηρώδης την κληρονόμησε από τον πατέρα του Αττικό που όπως λέγονταν είχε ανακαλύψει ένα κρυμμένο αμύθητο θησαυρό. Μορφώθηκε και έγινε ένας από τους επιφανέστερους σοφιστές (ρήτορες) της εποχής του και μάλιστα δάσκαλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Μάρκου Αυρηλίου και Λευκίου Βέρου.

Ο Ηρώδης τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στις επαύλεις του στον Μαραθώνα και στην περιοχή της Κηφισιάς. Ο Αύλος Γέλιος στο έργο του "Αττικαί νύκτες" περιγράφει τις συζητήσεις φίλων που διοργάνωνε ο Ηρώδης στις επαύλεις αυτές.

Μία από τις προσφορές του Ηρώδη του Αττικού στην πόλη των Αθηνών είναι και το Ηρώδειο, που έκτισε στη μνήμη της συζύγου του Ρηγίλλης. Έκτισε ακόμα το γνωστό Παναθηναϊκό Στάδιο, που αναμαρμαρώθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ στους νεότερους χρόνους. Ο Ηρώδης έκανε κι άλλες ευεργεσίες σε πολλές άλλες πόλεις. Με δαπάνη του κτίσθηκε θέατρο στη Κόρινθο, στους Δελφους ανήγειρε ολόκληρο στάδιο, ενώ στην Ολυμπία έκτισε υδραγωγείο και έφερε νερό. Στις Θερμοπύλες κατασκεύασε μαρμάρινες ιαματικές κολυμβήθρες καθώς και άλλα πολλά έργα σε διάφορα μέρη.

Ο Ηρώδης τελικά πέθανε από μαρασμό στην έπαυλή του στο Μαραθώνα το 179 μ.Χ. και ετάφη επί του βόρειου λόφου του υπερκείμενου Παναθηναϊκού Σταδίου. Στο τάφο του έγραψαν "‘ΑΤΤΙΚΟΥ ΗΡΩΔΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΥ ΤΑΔΕ ΠΑΝΤΑ ΚΕΙΤΑΙ ΤΩΔΕ ΤΑΦΩ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ".

Μετά την παρουσίαση όλων των ευρημάτων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους στο υπόγειο μιας υπό ανέγερση οικοδομής, όπως ακριβώς έγινε με τη Βυζαντινή συνοικία κάτω από το μουσείο της Ακρόπολης.

Τα υπολείμματα της έπαυλης θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα μέσω μιας εισόδου που θα είναι ανεξάρτητη από τη μονοκατοικία που θα χτιστεί στο χώρο.


πηγή

Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου