22 Ιαν 2012

Απόφαση για επαναλειτουργία Ρωμαίικου Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο

Μετά από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν και το προφορικό "ΟΚ προχωρείτε" που δόθηκε στους εκπροσώπους της Ομογένειας ήρθε η Θετική γνωμοδότηση απο το Υπ. Παιδείας  για επαναλειτουργία δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο ύστερα από 48 χρόνια.

Το 1964 η τότε τουρκική ηγεσία, και συγκεκριμένα ο Ισμέτ Ίνονου, με μια αυθαίρετη απόφαση απαγόρευσε την εγγραφή νέων μαθητών στο Ελληνικό δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου. Οπότε, όταν τελείωσαν οι μαθητές μας τελείωσε και το σχολείο. ¨Έκλεισε.

Ο ίδιος αυτός πολιτικός, είχε αποφασίσει νωρίτερα την απέλαση των Ελληνικής υπηκοότητας Ρωμιών από την Πόλη λόγω των γεγονότων της Κύπρου(που προφανώς κάμποσοι είχαν και συζύγους και παιδιά με τουρκική υπηκοότητα που φυσικά τους ακολούθησαν).

Στην Ίμβρο το 1960 υπήρχαν 4867 Ρωμιοί. Σήμερα είναι 180. Το 1936 οι Ρωμιοί στην Τουρκία ήταν 135000. Σήμερα δεν ξεπερνούν τις 2500(CNNTurk).

48 χρόνια  μετά χειρονομία καλής θέλησης στην Ίμβρο
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ίμβρου, όντας ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για την σημερινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νησιού και αφού εξέφρασε τη χαρά του για την τροπή που πήραν τα γεγονότα υπενθύμισε ότι μετά το 1964 και το 1974 υπήρξε κύμα φυγής των Ιμβρίων Ελλήνων που όμως αργότερα ακολούθησε μετανάστευση και μέρους του τουρκικού πληθυσμού λόγω οικονομικού μαρασμού(λέει, "δεν επιτρέπεται διασυνοριακό εμπόρια με τα κοντινά Ελληνικά νησιά").


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου