Στη Βεργίνα και συγκεκριμένα στον λόφο του Ανακτόρου των Αιγών, το οποίο αναστηλώνεται εδώ και δυο χρόνια βρέθηκε ένας απροσδόκητος αρχιτεκτονικός θησαυρός.
Ενας κιβωτιόσχημος τάφος της παλαιοχριστιανικής εποχής ήταν φτιαγμένος από 8 λίθινα ψευδοπαράθυρα του ανακτόρου από τα οποία τα 6 βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και διατηρούν όλες τις λεπτομέρειες.
"Ένα εύρημα με τεράστια αξία, αφού μαζί με τους ιωνικούς αμφιπεσσοκίονες και τα επιστύλιά τους μας επιτρέπει να αποκτήσουμε με τον πιο σαφή και χειροπιαστό τρόπο μια πραγματική εικόνα για τον άνω όροφο του κτιρίου, γεγονός απολύτως σπάνιο, αν όχι μοναδικό για μνημεία αυτής της εποχής" λέει η διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοταρίδη και συμπληρώνει "η γοητεία ελληνιστικής σκηνογραφίας τώρα μπορεί να αναστηθεί όχι μόνο στα σχέδια και στην εικονική ουτοπία, αλλά στον πραγματικό χώρο, πέτρινη, αυθεντική και χειροποίητη, με όλο το βάρος και την αναστημένη αλήθεια της".
Η συντήρηση έχει φέρνει στο φως και άλλα νέα ευρήματα, όπως θραύσματα από χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε σε έναν από τους ανδρώνες που συντηρείται.
Γίνετε πολύ σπουδαία δουλειά στη συντήρηση, για τη συντήρηση του ψηφιδωτού ενός άλλου ανδρώνα, με αναπαράσταση της αρπαγής της Ευρώπης, μεταφέρθηκαν βότσαλα από την κοίτη του Αλιάκμονα, τα οποία κοσκινίστηκαν και διαλέχτηκαν οι σπάνιες πολύτιμες ψηφίδες που ταιριάζουν σε χρώμα, ποιότητα και μέγεθος για να γίνουν οι συμπληρώσεις.
Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει το έργο και γενικά την ιστορία του ανακτόρου.
Πηγή Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου