25 Μαΐ 2012

«Μολύνοντας τον Παράδεισο» στο Τσάμπουρνού

Η γκλαμουριά του φετινού φεστιβάλ στις Κάννες "λερώθηκε" για 98 λεπτά, κατά τη διάρκεια δηλαδή της προβολής του ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» του Fatih Akin. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του γνωστού σκηνοθέτη, να προβάλλει δηλαδή στα αστραφτερά σαλόνια της Ευρώπης, ως αντίθεση, το δράμα των κατοίκων του παραδεισένιου Τσάμπουρνου κοντά στην Τραπεζούντα.


Τσάμπουρνου: Ο τόπος του εγκλήματος στο ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο»  του Φατίχ Ακίν
Τσάμπουρνου: Ο τόπος του εγκλήματος στο ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» 


Ο Fatih Akin

Το «Μολύνοντας τον Παράδεισο» ξεκίνησε να γυρίζεται πριν 5 χρόνια, όταν ο Φατίχ Ακίν βρισκόταν στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας του «Η άκρη του παραδείσου» και σκόπευε να γυρίσει εκεί την τελευταία σκηνή της. Η ταινία αυτή πήρε το 2007 το βραβείο σεναρίου στις Κάννες.

Η οικογένεια του κατάγεται από το Τσάμπουρνου της Τουρκίας ενώ ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1973.

Η Τουρκία, άρχισε να τον απασχολεί όταν τελείωσε το σχολείο. "Εκεί αποφάσισα να σκηνοθετήσω την πρώτη μου ταινία [η μικρού μήκους «Σπόρος»]. Είδα ένα διαφορετικό πρόσωπο της Τουρκίας και με γοήτευσε. Από τότε δεν έχω σταματήσει την προσπάθεια κατανόησης αυτής της χώρας. Μόνον που όσο πιο πολύ την καταλαβαίνω τόσο πιο πολύ με πικραίνει".

Το ντοκιμαντερ «Μολυνοντας τον Παραδεισο»

Το «Μολύνοντας τον Παράδεισο» μας δείχνει τον αγώνα των κατοίκων ενός καταπράσινου χωριού δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα να παλεύουν χωρίς ακόμη επιτυχία πρώτα για την αποτροπή δημιουργίας και μετά για την απομάκρυνση ενός ανοιχτού σκουπιδότοπου-χωματερής που όπως φαίνεται δεν τηρεί καμία από τις σύγχρονες προδιαγραφές, μολύνει έδαφος και υπέδαφος, αναδύει έντονη μυρωδιά και καταστρέφει την σοδειά των παραγωγών του γνωστού τσαϊού της περιοχής που καλλιεργούν στο Τσαμπουρνού. Το ψάρεμα είναι η δεύτερη τους πηγή εσόδων.

Τόνοι και τόνοι σκουπιδιών, σύριγγες, τα σφάγια των ζώων, μια αηδιαστική δυσωδία, με τα αδέσποτα ζώα και χιλιάδες πουλιά να καταβροχθίζουν τα απόβλητα. Αυτή είναι η κατάσταση άλλης μιας σύγχρονης τραγωδίας για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Λέγεται ότι θα φύγει σε μερικά χρόνια η χωματερή μα κανείς από τους κατοίκους δε φαίνεται να πιστεύει πολιτικούς και γραφειοκράτες. Ένας άνθρωπος, τουλάχιστον, που παλεύει μαζί με τους κατοίκους είναι και ο Δήμαρχος του Camburnu.

Η πρώτη επίσκεψη του Fatih Akin στο çamburnu ήταν το 2005 οπότε και έμαθε για τα πλάνα του κράτους για κατασκευή ανοιχτής χωματερής πιο πάνω από το ορεινό αυτό χωριό. Η σκέψη που έκανε ήταν ότι ξεκινώντας τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ θα απέτρεπε εν τη γεννέσει τους την πραγμάτωση των σχεδίων αυτών με το φόβο της παγκόσμιας προβολής της υπόθεσης. Γελάστηκε, αλλά δεν τα παράτησε!

Αφού τον εκπαίδευσε, συνεργάστηκε με τον τοπικό φωτογράφο Bünyamin Seyrekbasan, και επί 5 χρόνια, βήμα-βήμα, σκηνή-προς σκηνή κατέγραψε την κατασκευή και λειτουργία της χωματερής και τον άκαρπο αγώνα κατοίκων και Δημάρχου.

Στην επίσημη σελίδα αυτή του Φεστιβάλ Καννών θα μπορέσετε, όσους ενδιαφέρει, να κατεβάσετε σε pdf Το press kit της ταινίας με πολλές πληροφορίες και μερικές φωτογραφίες.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» στις Κάννες ήταν στις 18 Μαΐου(special screening - εκτός συναγωνισμού). Εισέπραξε τα χειροκροτήματα των θεατών. Στην ομιλία του πριν από την προβολή ο Φατίχ Ακίν τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ αυτό έχει μεταφέρει περισσότερα προσωπικά στοιχεία και αφιέρωσε το έργο στον πατέρα του που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Στο μεταξύ, στις 21/5 κατέρρευσε η οροφή, ημέρα επίσης Special screenings, λόγω βροχής και αναβλήθηκε η προβολή 2 ταινιών.

Βίντεο με συνέντευξη του Φατίχ Ακίν στο Hollywood reporter. Μετά το τέλος του βίντεο θα παρατηρήσετε το παράξενο και ασυνήθιστο φαινόμενο σε 8 δευτερόλεπτα να μεταφέρεστε στο site που ανέφερα από όπου και πήρα το embed code για να το προσθέσω στο Blog:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου