28 Ιουλ 2012

Πάρκα της Αθήνας 6

Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας


Μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων, η περιοχή ήταν καταπράσινη με αμπελώνες και ελαιώνες, πολλές μικρές αγροικίες και ένα μικρό χωριό με 120 κατοίκους. Τώρα όμως έχει γίνει τμήμα της πόλης των Αθηνών.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου στη περιοχή, ένας πνεύμονας οξυγόνου που τροφοδοτεί τη πρωτεύουσα.

Κένταυρος

Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία από είδη δένδρων και φυτών και μια τεχνητή λίμνη με έναν ανεμόμυλο, παιδική χαρά και τη καφετέρια Κένταυρος , γνωστό σημείο συνάντησης για πολλούς.

Υπάρχει και μια μικρότερη λιμνούλα παρακάτω που όμως είναι άδεια βρώμικη και εγκαταλελειμμένη. Άλλο αρνητικό σημείο είναι το κατεστραμμένο γήπεδο της ΑΕΚ, για τα ανόητα πολιτικά παιχνίδια του "κυρίου" Γρανίτσα και η αποθήκη των απορριμματοφόρων του Δήμου που βρίσκεται ακόμα μέσα στο άλσος.

Κάποτε υπήρχε ένας μικρός ζωολογικός κήπος, εκεί είδα για πρώτη φορά λιοντάρι και έχασα πάσα ιδέα, τα ζώα (λιονταρια, λύκοι, αλεπούδες, καμήλες και πτηνά) ήταν ψωραλέα και έτοιμα να πεθάνουν από ασιτία και έλλειψη φροντίδας. Ευτυχώς έκλεισε μα δε ξέρω πως έχουν αφήσει το χώρο μέσα στο άλσος.

Όμως τώρα έμαθα κάτι ευχάριστο, ο παλιός ζωολογικός κήπος μεταμορφώθηκε από τη φιλοζωική σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων! Δεκάδες σκύλοι και γάτες που ζούσαν αδέσποτοι και απροστάτευτοι, φιλοξενούνται προσωρινά και φροντίζονται στο χώρο που κάποτε ζούσαν τα άγρια ζώα.

Ένα άλλο σήμα κατατεθέν του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ο θερινός κινηματογράφος "Άλσος", για τον οποίο όπως λένε οι κριτικές: μπορεί να μην έχει και το καλύτερο dolby surround system που κυκλοφορεί αλλά δε το λες καθόλου άσχημο, αντιθέτως σε αποζημιώνει το άφθονο οξυγόνο και το πράσινο γύρω γύρω.

Στο άλσος υπάρχει και ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Πολύ καλή κίνηση είναι και η δημιουργία παρτεριού στην εξωτερική πλευρά του Αλσους, που απομονώνει τον πεζό από το δρόμο και την κίνηση.


Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι κατάλληλο για φωτογράφιση της φύσης , ορισμένων ζώων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου