12 Αυγ 2012

Μια Καρέτα Καρέτα γέννησε δίπλα από ξαπλώστρες στη Λούτσα

Δίπλα από μια ξαπλώστρα στη παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα στη Λούτσα, στις 29/7/2012, γέννησε τα 80 αυγά της μια χελώνα Καρέτα Καρέτα. Ευτυχώς υπήρχαν κάποιοι λογικοί συμπολίτες μας που αντιλήφθηκαν το γεγονός και ενημέρωσαν τους αρμόδιους.

Ο Αρχέλων και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις φρόντισαν να περιφράξουν τη φωλιά. Όμως ο σκύλος κάποιου ανόητου γείτονα έφαγε 8 από τα αυγά πριν προλάβουν να τον απομακρύνουν από το σημείο.

Τώρα εθελοντές φιλάνε με βάρδιες σκοπιά, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, που θα εκκολαφθούν τα αυγά και ελπίζουν κάποια χελωνάκια να επιζήσουν ώστε όταν μεγαλώσουν να επιστρέψουν στη Λούτσα για να γεννήσουν και αυτά με τη σειρά τους στο σημείο που γεννήθηκαν.

Στο Αιγαίο είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η ωοτοκία της Καρέτα Καρέτα, πριν δυο χρόνια μια άλλη χελώνα είχε αφήσει τα αυγά της στο Αγκίστρι. Στην Κρήτη στο κόλπο του Ρεθύμνου, στα Χανιά και στο Τυμπάκι στο Λυβικό πέλαγος υπάρχουν μερικές φωλιές.

Στο Λακωνικό κόλπο στο Μαυροβούνι του Γυθείου όπου εθελοντές έσκαψαν τη φωλιά γιατί η χελώνα δεν είχε τα πίσω πόδια της. Συχνά έχουν θεαθεί και στο Μπόντρουμ της Τουρκίας από όπου βρήκαμε και τη φωτογραφία.

Στο Ιόνιο που υπάρχουν δυο τρεις αποικίες στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο Αρχέλων το πρώτο χελωνάκι της χρονιάς ξεμύτισε από τη φωλιά στις 17/7/2012 και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής στα Σεκάνια της Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου