8 Μαρ 2013

Ο πυρετός του χρυσού και τα ΣΚΟΥΡΙΑσμένα μυαλά

Ακούμε συνεχώς τελευταία για τα ορυχεία χρυσού και όχι μόνο, που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη Θράκη.  Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς να έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να μάθουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα.

Ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους εξόρυξης χρυσού και άργυρου, θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας.  Ειδικότερα όταν το κοίτασμα είναι χαμηλού βαθμού περιεκτικότητας σε πολύτιμα μέταλλα η εξόρυξη γίνεται με χρήση αλκαλικού κυανιδιου.

 Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για το περιβάλλον που συνδέονται με αυτήν την μέθοδο, λόγο της υψηλής τοξικότητας των κυανιούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται. Μάλιστα το 2000 στη Ρουμανία στο ορυχείο του Baia Mare έγινε διαρροή 122 τόνων κυανίου και 100.000 κυβικά βαρέων μετάλλων έπεσαν στο ποταμό Tisza. Τελικά δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός οργανισμός στο ποταμό Τίσζα μα και σε άλλα κοντινά ποτάμια λόγο των υπόγειων υδάτων που μετέφεραν τη μόλυνση.

Summitville USA μήπως σας θυμίζει τις Σκουριές;


Τα πιο μεγάλα πρόσφατα παρόμοια "ατυχήματα" είναι:
 Σάμιτβιλ (Summitville)  ΗΠΑ από 1985-91,
Οκ Τέντυ (Ok Tedi )  Παπούα Νέα Γουινέα από το 1980 μέχρι σήμερα συνεχίζεται η καταστροφή.
 Ομάϊ Γουιάνα 1995.
 Κάμτορ Κιργιζία 1998.
 Τολουκούμα Νέα Γουινέα 2000.

Στο Summitville εκτός από την τοπική καταστροφή, λόγο της δηλητηρίασης του ποταμού Αλαμόσα καταστράφηκαν καλλιέργειες εκατοντάδες μίλια μακρυά γιατί χρησιμοποιούσαν το νερό του ποταμού για πότισμα... τα χωράφια δηλητηριάστηκαν.

Σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής, την Τσεχία, την Ουγγαρία μα και σε άλλες χώρες απαγορεύεται. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει μα με πολλούς όρους, προδιαγραφές και τακτικούς ελέγχους.

Aπό ότι λένε ειδικοί επί του θέματος, ότι μέτρα και να παρθούν με μια νεροποντή το κυάνιο θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, γι αυτό και πια  μόνο σε χώρες του 3ου κόσμου γίνονται τέτοιες εργασίες.

Τώρα αν πιστεύουμε πως λόγω της γνωστής εντιμότητας των Ελλήνων δημοσίων λειτουργών, θα τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι οδηγίες και όλα τα μέτρα ασφαλείας, έχουμε ελπίδες να μην έχουμε κι εμείς κάποια καταστροφή όπως έπαθαν οι τσαπατσούληδες Αμερικάνοι, Ρουμάνοι κτλ.


3 σχόλια:

  1. Ετσι ακριβώς.. απλά πράγματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρομαντικά μου φαίνεται η άποψη σου συνάδελφε, σε περίοδο κρίσης. Είπα κι εγώ βλέποντας τον τίτλο θα τηρήσεις ισορροπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι ούτε θέμα ρομαντισμού ούτε κρίσης, κανονικό ορυχείο χρυσού υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο σημείο, ας φτιάξουν κι ένα άλλο δίπλα. Αλλά αυτό το σύστημα με το κυάνιο είναι καταστροφικό... η ίδια εταιρία είναι στα δικαστήρια με την Τουρκική κυβέρνηση γιατί δηλητηρίασε το 2006 το νερό 1 εκατομμυρίου ανθρώπων και ούτε καν μπήκε στ κόπο να ενημερώσει, όταν άρχισαν ομαδικές διακομηδές στα νοσοκομεία το πήραν χαμπάρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή