5 Απρ 2013

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

Για μια νέα Ελληνική ταινία ενός νέου σκηνοθέτη θα μιλήσουμε απόψε. Πιστεύω πως ακόμα και αν δεν κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία, αν και έχει πάρει ήδη ένα βραβείο θυμηθείτε το όνομα του σκηνοθέτη Έκτορας Λυγίζος. (Είχα πει για το Λάνθιμο και τη Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη πολύ πριν αρχίσουν να σαρώνουν τα βραβεία σε όλο το κόσμο).

Διαβάστε τι λένε για την ταινία όταν παίχτηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο. εκτός συναγωνισμού.

Ενώ βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου ο Γιάννης Παπαδόπουλος κέρδισε και στο 47ο Φεστιβάλ Karlovy Vary Film.

  update:
 "Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού" και το "Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους" της Κωνσταντίνας Βούλγαρη,  συμπεριλαμβάνονται στην εννιάδα του διαγωνιστικού τμήματος του φετινού φεστιβάλ Crossing Europe που εφέτος θα διεξαχθεί στην Λιντς της Αυστρίας από τις 23 ως την 28 Απριλίου.
Κατα τη γνώμη μου το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου τό'χει στο χέρι ο νεαρός Γ. Παπαδόπουλος.


Στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου 2013 η ταινία σάρωσε.
1ου ανδρικού ρόλου για το Γιάννη Παπαδόπουλο, καλύτερης ταινίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.


Γιάννης Παπαδόπουλος


Παρά τις σιωπές σε στυλ Αγγελόπουλου και το ότι δεν έχει κάποια κατάληξη η υπόθεση, σίγουρα θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να σκεφτείτε για πολλές ώρες ίσως και μέρες.. Ο τίτλος της ταινίας του Έκτωρα Λυγίζου "Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού" ( The boy eats the food of the bird)

Θέμα: η προσπάθεια ενός 23χρονου νέου στην Αθήνα της κρίσης, να επιβιώσει με αξιοπρέπεια, (δε κλέβει, δεν επαιτεί, δεν εκπορνεύεται αλλά πεινάει)  και να κρατήσει το καναρίνι του ζωντανό. Με τη κάμερα να ακολουθεί από κοντά και λίγα λόγια, βλέπουμε την αληθινή εικόνα της Ελλάδας του τώρα.

Αρκετές σκηνές θα σας σοκάρουν, όπως η στιγμή που αυνανίζεται και τρώει το σπέρμα του για να ξεγελάσει τη πείνα του. Αλλά δε θα πω περισσότερα καλύτερα να τη δείτε μόνοι σας.

Σενάριο -Σκηνοθεσία:
Έκτορας Λυγίζος

Παίζουν :
  Γιάννης Παπαδόπουλος, 
  Λίλα Μπακλέση, 
  Κλεοπάτρα Περάκη
  Γιάννης Κομματάς.



2 σχόλια:


  1. Είδα το τρέιλερ, διάβασα σε όλα τα free press τις εγκωμιαστικές κριτικές, πήρε και βραβείο, ας στηρίξω τον ποιοτικό ελληνικό κινηματογράφο είπα και πήγα στο Δαναό απόψε με φίλους να τη δω. Μεγάλες προσδοκίες είχα δυστυχώς από την ταινία που αποδείχθηκε μέτρια και ημιτελής. Εκείνο που μου έκανε εξ αρχής εντύπωση ήταν η παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη που ήταν εκεί από την απογευματινή ήδη παράσταση δεχόμενος τα συγχαρητήρια συγγενών και φίλων. Δυστυχώς, αν και Σάββατο, η αίθουσα στην πρώτη & δεύτερη βραδινή προβολή δε γέμισε. Ποιότητα είναι σκέφτηκα δε συμβαδίζει με την εμπορικότητα είπα και προχώρησα απτόητος. Μετά λύπης μου η ταινία, παρά τις τόσες κριτικές και τη δική μου καλή προδιάθεση, με απογοήτευσε. Η θεματική είναι πολύ καλή (η κοινωνική αποξένωση του σύγχρονου νέου με αφορμή την ανεργία και η κάθοδος του στο πεζοδρόμιο ελλείψει δυνατού κοινωνικού ιστού)απλά η σκηνοθετική ματιά με την προσέγγιση του ωμού ρεαλισμού ήταν κουραστική. Το σενάριο έπασχε από διάφορα κενά και άφηνε το θεατή με πολλαπλά ερωτήματα (πως οδηγήθηκε ο ήρωας σε αυτό το αδιέξοδο; Γιατί δεν έχει ουσιατικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους του, γιατί βρίσκεται ξαφνικά τελείως μόνος;) Ο σκηνοθέτης φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα κοντινά πλάνα του ηθοποιού (είδαμε κάθε σπιθαμή του κορμιού του επανειλημμένα...) και στην ντοκιμενταρίστική καταγραφή της καθημερινότητάς του παρά στην ουσιαστική εξιστόρηση. Η παρατεταμένη σκηνή του αυνανισμού του με την αηδιαστική κατάπωση του σπέρματός του είναι απλά πορνογραφική(και δεν είμαι καθόλου πουριτανός)και δεν εξυπηρετεί καθόλου την ιστορία. Απλά έγινε για να σοκάρει πιστεύω. Ο κεντρικός ήρωας έχει πολύ κακή άρθρωση και δεν πείθει καθόλου ως κόντρα τενόρος μιας και η εκτέλεση της άριας από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ είναι απαράδεκτη(ούτε η μουσική δε σε αποζημιώνει). Λυπάμαι γιατί το καλό υλικό υπήρχε αλλά έμεινε αναξιοποίητο... Θα μπορούσε να είναι μια καταπληκτική ταινία αν ο δημιουργός δεν ενδιαφερόταν να κάνει την αγιογραφία του νεαρού ηθοποιού και δεν έπεφτε σε σκηνές εύκολου εντυπωσιασμού. Η έμπνευση υπήρχε, το υλικό επίσης αλλά όλα κάπου χάθηκαν στην πορεία...Στο τέλος της προβολής κάποιος πήγε να χειροκροτήσει αλλά η χλιαρή υποδοχή απ' το κοινό κατέπνιξε αμέσως την προσπάθεια... Μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας ότι είδαμε το "αριστούργημα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο ένα δυνατό σοκ μπορεί να μας βγάλει από την ύπνωση που μας έχουν επιβάλει .... όσο για το πως φτάνεις στην εξαθλίωση είναι σε όλους γνωστό .... στα υπόλοιπα συμφωνώ .
    (ο νεαρός ηθοποιός έχει ταλέντο και στο μέλλον θα φανεί.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή