Ο Γέρακας (Ιέραξ), οι ντόπιοι αποκαλούν το χωριό Γεράκι και όλη τη περιοχή Ζάρακα, είναι ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό χτισμένο πάνω σε ένα φυσικό λιμάνι περικυκλωμένο από απότομους λόφους όπου η θάλασσα διαχύνεται στο εσωτερικό της γης δημιουργώντας ένα μοναδικό φιορδ. Η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στο βάθος του, είναι ένα απ τα τελευταία καταφύγια ερωδιών και άλλων σπάνιων πτηνών.
, | |
Λιμάνι |
Τρείς βασικοί Οικισμοί αποτελούν το Γέρακα είναι το Λιμάνι, το χωριό του Γέρακα και ο Αη–Γιάννης.
Ο μικρός οικισμός της Αριάννας ανήκει στο Γέρακα, παρά το ότι βρίσκεται 5χλμ. μακριά του, στο δρόμο προς Μονεμβάσια. Μια συστάδα από σπίτια χτισμένα με τοπική αρχιτεκτονική και περικυκλωμένα από φραγκοσυκιές, χαρουπιές, ελιές. από κάτω ο κατακάθαρος όρμος Κόχυλας, από όπου αναδύεται το απόκρημνο νησάκι Δασκαλιό (da scoglio), οχυρομένο απ τους Βενετούς,
ενώ διακρίνονται και ερείπια κτηρίων, ίσως μοναστηριού. Πολύ κοντά στην Αριάννα, είναι το ξωκκλήσι του Ταξιάρχη, με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Στην Αριάννα στη σπηλιά του κύκλωπα έχει βρεθεί ένα πολύ μεγάλο κρανίο που βρίσκεται σε μουσείο στη Νέα Υόρκη. |
Ιστορία:
Ζάρακας λεγόταν στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το διάσημο περιηγητή, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Λακεδαιμόνιο ήρωα Zάρηκα φίλο του θεού Απόλλωνα, ιδρύθηκε μεταξύ 1300 και 1200 π.Χ. Ιερό του Ζάρακα μάλιστα υπήρχε στην Aττική.O αρχαιολογικός χώρος του Zάρακα βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας μικρής χερσονήσου που οριοθετεί από βορρά τον όρμο του Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας.
Kατά τον Πολύβιο ο βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος, το 219 π.X. κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής εκστρατείας του για την κατάληψη έξι πόλεων στη νότια Aργολίδα, δεν κατόρθωσε να καταλάβει το Zάρακα και τη Γλυππία της Kυνουρίας. Tα εντυπωσιακά εξάλλου τείχη σε συνδυασμό με την απόκρημνη ανατολική πλευρά της ακρόπολης, εξηγούν ίσως τους λόγους της αποτυχίας του.
Σε ένα ύψωμα πάνω από το λιμάνι, σώζονται σε μεγάλο ύψος τα τείχη της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. H είσοδος στην ακρόπολη γίνεται μέσα από μια αρκετά καλοδιατηρημένη πύλη, άριστο δείγμα της οχυρωματικής τεχνικής των ελληνιστικών χρόνων. Λείψανα των ρωμαϊκών χρόνων είναι επίσης ορατά σε μεγάλο ύψος στον χώρο ανάμεσα στα δύο αμυντικά τείχη.
Από ότι μου είχαν διηγηθεί ηλικιωμένοι κάτοικοι το πάνω χωριό, το Γεράκι ήταν το προτελευταίο προπύργιο των Βυζαντινών και το πήραν οι Τούρκοι, αρκετά χρόνια μετά την υπόλοιπη Λακωνία, μόνο ο Μυστράς άντεξε 30 περίπου παραπάνω χρόνια ελεύθερος.
Είναι και υγρότοπος που προστατεύεται απ τη συνθήκη Νατούρα. |
Ο κεντρικός οικισμός του Γέρακα είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις, εκεί θα αντικρίσετε όλο το χωρίο τακτοποιημένο κατά γειτονίες. Σε κάθε οικογενειακό επώνυμο αντιστοιχεί χωριστή συνοικία. Κάτι που συνηθισμένο σε όλη τη Πελοπόννησο, έτσι έχουμε τα Λαυκαίικα, τα Κρητικαίικα, τα Ανδρομιδαίικα, τα Καραγαναίικα, τα Τζωρτζαίικα, τα Κουλουραίικα, τα Τσαβαλαίικα.
Πρέπει να αναφέρουμε και της μυστηριώδεις και ενδιαφέρουσες σπηλιές της περιοχής, όπως τις δύο τεράστιες τρύπες «Αρκουδάκι» ανάμεσα Γέρακα και Λιμανιού, το θαλάσσιο άντρο με τους σπασμένους σταλακτίτες και σταλαγμίτες απέναντι από το μώλο του Λιμανιού και την περίφημη Τρύπα του Πανιπά.
Το μοναδικής ομορφιάς λιμάνι του χωριού, αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη, καθώς είναι προστατευμένο από τους ανέμους. Πληροφορίες για διαμονή στην επίσημη ιστοσελίδα του τόπου.
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου