19 Αυγ 2014

Τουρκία: Η έξυπνη ψηφιακή "εθνική κάρτα" αντικαθιστά διαβατήριο, ταυτότητα

Η ψηφιακή ‘εθνική κάρτα’ θα αντικαταστήσει ταυτότητα, διαβατήριο κ.α. στην γειτονική μας Τουρκία, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης. Η νέα εθνική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται επίσης στις τραπεζικές συναλλαγές και σε συμβολαιογραφικές εργασίες.




Νέα έξυπνη "εθνική κάρτα" στην Τουρκία αντικαθιστά ταυτότητα, διαβατήριο
Νέα έξυπνη "εθνική κάρτα" στην Τουρκία



Έξυπνη κάρτα (smart card) η ψηφιακή ‘εθνική κάρτα’


Έξυπνη κάρτα (smart card) είναι μια κάρτα, η οποία φαίνεται με μια ματιά να μοιάζει με την κλασσική πιστωτική κάρτα. Εσωτερικά, όμως, διαφέρει πολύ. Η πιστωτική κάρτα είναι ένα απλό πλαστικό, στο οποίο είναι ενσωματωμένη μια μαγνητική ταινία (magnetic stripe), και περιέχει "κάποια στοιχεία" του χρήστη. Αντίθετα η έξυπνη κάρτα, , ενσωματώνει ένα μικροτσίπ, ο οποίος βρίσκεται κάτω από μια επαφή από χρυσό, προσαρμοσμένο στη μια πλευρά της.




Τα δεδομένα στη μαγνητική ταινία είναι εύκολο να παραλλαχθούν ή και να διαγραφούν (ακόμη και τυχαία), αυτό δεν είναι δυνατό στην έξυπνη κάρτα, γιατί ο μικροεπεξεργαστής της δεν περιέχει δεδομένα για το χρήστη: Το microchip της κάρτας και ο υπολογιστής, με τον οποίο συνδέεται, επικοινωνούν πριν ο μικροεπεξεργαστής επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται στη μνήμη της κάρτας.

Η νέα έξυπνη κάρτα δεν αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες. Όταν το έργο για την νέα έξυπνη ταυτότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας ολοκληρωθεί, θα αρχίσει η λεγόμενη περίοδος "ενιαία κάρτα-ένας κωδικός".

Υπενθυμίζεται ότι είχε ήδη ξεκινήσει η χρήση των νέων βιομετρικών διαβατηρίων στην Τουρκία από το 2010.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου