30 Μαρ 2015

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια Πολίτικη (Tarator)

Σήμερα θα δούμε μια συνταγή της σως Tarator που ουσιαστικά είναι σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια όπου όμως διαφοροποιείται και μπαίνουν και άλλα υλικά όπως γιαούρτι* και λεμόνι. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι το να σερβίρει κανείς μπακαλιάρο με σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια (που πιο πολύ συνηθίζεται από τους Πολίτες) ή τηγανητά καλαμαράκια με ταρατόρ.

Tarator - CC BY 2.0, user Jule


*Να τονίσω ότι οι Κωνσταντινουπολίτες που ξέρω εγώ το φτιάχνουν χωρίς το γιαούρτι. Στο Λίβανο κλπ βάζουν και ταχίνι. Καλή ιδέα.




Η σως ή ο μεζές αυτός που έχει την ονομασία Tarator που περιγράφουμε την παρασκευή του σήμερα, δεν έχει σχέση με την σούπα με τον ομώνυμο τίτλο που συναντιέται σε Βαλκανικές και άλλες χώρες.

Υλικά για τη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια (4 άτομα)

  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη ("ψημένα" καρύδια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (κατά προτίμηση στραγγιχτό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι ή κατά προτίμηση λίγο μπούκοβο ή καθόλου
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ή κατά προτίμηση άνηθο
  • ελαιόλαδο

 

Προετοιμασία συνταγής

Σε μπολ "τρίψτε" τις ψίχες των φετών ψωμιού. Βάλτε τα μαζί με τα καρύδια σε μίξερ. Μετά το μίξερ προσθέστε όλα τα υλικά στο μπωλ (αφού πρώτα ψιλοκόψτε το σκόρδο και το μαϊντανό ή άνιθο). Ανακατέψτε πολύ καλά και βάλτε το στο ψυγείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου