3 Ιουν 2015

Το τραγικό φινάλε του γίγαντα των ωκεανών

Το νέο είναι παλιό 6 ετών αλλά το είχα δημοσιεύσει στο άλλο μου blog, το οποίο έχω σχεδόν εγκαταλείψει. Κατα αρχήν δεν θέλω για κανένα λόγο να ξεχαστεί η ιστορία με το τεράστιο Μόλα μόλα (φεγγαρόψαρο) και κατα δεύτερο θέλω να μάθω αν κάποιος από τους αναγνώστες γνωρίζει να μάθω τι απέγινε τελικά το 150 ετών αυτό σπάνιο θαλάσσιο ον.

Ένα παράξενο είναι πως εμεις λόγο του σχήματος του το λέμε φεγγαρόψαρο, στα Αγγλικά γιατί το λένε sun fish ? Είναι το μεγαλύτερο σπονδυλωτό ψάρι στο κόσμο.

Η κύρια τροφή του είναι μέδουσες τις οποίες καταναλώνει σε τεράστιες ποσότητες. Εχθροί του  τα θαλάσσια λιοντάρια, οι όρκες και οι καρχαρίες. Μα ο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, Ιάπωνες και Κορεάτες το έχουν για λαχταριστό μεζέ, το τρώνε τηγανιτό, παρα το ότι όλοι οι άλλοι λαοί το θεωρούν δηλητηριώδες.  Άλλος εχθρος οι πλαστικες σακούλες που τις τρωει νομίζοντας πως είναι μέδουσες όπως κάνουν και οι Θαλάσσιες Χελώνες και πνίγονται.



Στην Ευρωπαϊκή ένωση απαγορεύεται η αλιεία του. Αν και όπως στη περίπτωση αυτή συμβαίνουν ατυχήματα.

Ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης άφησε την τελευταία του πνοή στα δίχτυα ενός Καβαλιώτη ψαρά.

Τα Μόλα Μόλα ή κοινώς γιγάντια φεγγαρόψαρα ζουν στον Ειρηνικό ωκεανό, φτάνουν τα 3 μέτρα μήκος και 2 τόνους βάρος και ζούν πάνω από 200 χρόνια. Το ερώτημα ήταν πως βρέθηκε τόσες χιλιάδες μίλια απο το τόπο του, πως βρέθηκε στα ανοιχτά της Καβάλας;

Το έσυραν στην ακτή για να το φορτώσουν.


Το συγκεκριμένο ψάρι ήταν περίπου 150 ετών, ένας ιχθυολόγος που το εξέτασε είπε ότι μάλλον ακολούθησε κάποιο πλοίο για χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι το βόρειο Αιγαίο όπου και είχε την ατυχία να πιαστεί στα δίχτυα του ψαρά ο οποίος τρόμαξε μόλις το είδε.

Το ψάρι αυτό είναι δηλητηριώδες και δεν τρώγεται γι αυτό και το αγόρασε Βούλγαρος ιχθυοπώλης που το βαλσάμωσε και το έβαλε να διακοσμεί τη βιτρίνα του.

Γεια σου γιγάντιε φίλε μου.
Έζησες 2 παγκόσμιους πολέμους των ανθρώπων, κολύμπησες τις θάλασσες όλου σχεδόν του κόσμου, μα το Αιγαίο ήταν το τελευταίο πέλαγος που διέσχισες.
Τώρα η μοίρα σου επιφύλαξε παράξενο τέλος, στη βιτρίνα κάποιου ψαρά...

Δείτε τρία υπέροχα βίντεο για το σπάνιο αυτό αιωνόβιο πλάσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου