4 Φεβ 2016

Florya Κωνσταντινούπολης: Θέρετρο γνωστό για το Ενυδρείο τις πλαζ και το Beyti

Τα Florya (Φλώρια) είναι ένα προάστιο  που ανήκει στην περιοχή Μακροχώρι (Bakırkoy) της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία. Βρίσκεται κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά, και συνορεύει στα βορειοανατολικά με τον Άγιο Στέφανο (Yeşilköy) και στα βορειοδυτικά με το Κιουτσούκτσεκμετζέ (Kucukcekmece). Μερικοί το ονομάζουν τώρα από ότι βλέπω και Senlikkoy. πλούσια γενικά περιοχή με βίλλες, πράσινο ωραία πλαζ και σύγχρονες πολυκατοικίες με μεγάλα μπαλκόνια κάτι που δε βλέπαμε συχνά στην Πόλη.


Florya Atatürk Deniz Köşkü (Florya Ataturk Marine Mansion)
Florya Atatürk Deniz Köşkü - Stambouliote. CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Florya: η Ιστορία της σύντομα


Florya Atatürk Ormanı
Florya Atatürk Ormanı - Stambouliote. CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported license



Το όνομά Φλώρια, σύμφωνα με το βυζαντινό λόγιο Μιχαήλ Ψελλό, προέρχεται πιθανότατα από την ελληνική λέξη "Φλώρος" ή πρασινωπός (ονομασία του πτηνού λόγω του χρώματός του. Στην ορνιθολογία, μικρό ωδικό πτηνό που επίσημα ανήκει στο είδος Chloris Chloris και "από τον Κάρολο Λινναίο είχε ταξινομηθεί ως Oriolus galbula").  ο οποίος έζησε σε αυτή τη γειτονιά κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή.


Oriole
Oriole - CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported Maximilian Dörrbecker


Ο Ατατούρκ, κατά τη διάρκεια ενός από τα ταξίδια του στις αρχές της δεκαετίας του 1930 έχει έρθει στον Άγιο Στέφανο. Τον κάλεσε λοιπόν ένας βουλευτής που είχαν φιλικές σχέσεις στο εξοχικό του στα Φλώρια που τότε δεν ήταν καθόλου ανεπτυγμένη περιοχή. Πέρασε μια νύχτα στα Florya, εξερεύνησε και προφανώς του άρεσε η παραλία και η τοποθεσία κι έτσι έδωσε εντολή να γίνει μια προεδρική κατοικία (Florya Atatürk Deniz Köşkü (Florya Atatürk Marine Mansion), Το κτίριο είναι ένα ιστορικό μουσείο σήμερα) και το 350 στρεμμάτων δάσος "Florya Ataturk Ormani" (που περιέχει πολλά είδη δένδρων που δεν υπάρχουν στην Τουρκία), διάφορες πλαζ, πάρκα, κήπους και θερμοκήπια.

Τα Florya, μετά τη δεκαετία του 1950, με τις παραλίες, τους χώρους πρασίνου, τα νυχτερινά κέντρα και τα καφέ μετατράπηκαν σε προάστιο αναψυχής για το καλοκαίρι.
Αν και, η περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και στη δεκαετία του '70,  λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης από την Ανατολία στην Κωνσταντινούπολη, έχασε από την παλιά αίγλη της, "από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80" έγινε τόπος κατικοίας ή παραθερισμού πλουσίων με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα λόγω άδειων οικοπέδων να παρατηρείται. Εξού και οι βίλες και τα συγκροτήματα κατοικιών (site) με ευρύχωρα μπαλκόνια, κήπους και πισίνες.

Αυτό που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία είναι ότι, όταν δεν παραθερίζαμε το καλοκαίρι στη Χάλκη Πριγκιποννήσων, πηγαίναμε με την μητέρα μου με τον ηλεκτρικό Σίρκετζι - Χάλκαλη  της Πόλης. Ξεκινώντας από τον Yesilyurt, περνώντας από το σταθμό Άγιος Στέφανος (Yesilkoy) καταλήγαμε στο σταθμό τρένου Florya. Εκεί, κατευθυνόμασταν στην... γυναικεία πλαζ.

Ναι, πρόλαβα κάποια εποχή όπου υπήρχαν και χωριστές πλαζ για άνδρες και γυναίκες. Θυμάμαι την άμμο, το πράσινο και τα χαρακτηρηστικά τότε περίεργα ξύλινα αποδυτήρια -που λέει ο λόγος- της πλαζ (βλέπω μερικές ιστορικές πλας: Haylayf Plajı, Belediye Plajı, Ada Plajı, Aile Plajı, Marmara Plajı). Γενικά φαίνεται επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν αδιανόητο να πας θάλασσα για μπάνιο. Στη συνέχεια σιγά σιγά "ανακάλυψαν" την έννοια "χαμάμ θάλασσας" που ήταν ιδιωτικά και ανδρών και γυναικών με φύλακες τα οποία έγιναν "δημόσιες" πλαζ αργότερα.

İstanbul Akvaryum - Ενυδρείο Κωνσταντινούπολης


Istanbul Akvaryum - Dennis & Patty Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

 Το Ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης, ένα γιγαντιαίο έργο με 64 μεγάλα ενυδρεία ("δεξαμενές") που περιέχουν 6.800 κυβικά μέτρα νερό,  που απλώνεται σε 100 στρέμματα γης, σε σύνολο 22.000 m2 - 2 επιπέδων κτίριο, βρίσκεται στα Florya, Περίπου 1 χιλιόμετρο από το σταθμό του ηλεκτρικού που ανέφερα. Εκεί υπάρχουν
1.500 ποικιλίες, συνολικά 17 χιλιάδες πλάσματα  θάλασσας και ξηράς.

Ο επισκέπτης του Ενυδρείου Κωνσταντινούπολης θα ανακαλύψει ειδικές θεματικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγουν στον Ειρηνικό και εκτείνεται 1,2 χιλιόμετρα σε μήκος. Εντυπωσιακά διαδραστικά δρώμενα, καφέ, μαγαζί δώρων, 3 εστιατόρια κλπ.

Διεύθυνση: Şenlikköy Mahallesi Yeşilköy Halkalı Cad. No:93 Florya-İstanbul
Πωλήσεις και κρατήσεις : 444 9 744
Mail : iletisim@istanbulakvaryum.com 

Χάρτης Istanbul Akvaryum:




Δείτε αυτό το εντυπωσιακό επίσημο βίντεο. İstanbul Akvaryum (Florya):




Beyti: Το διάσημο εστιατόριο - grill με είδη κρέατος στα Florya

Το Beyti ήταν κάποτε στο Κιουτσούκτσεκμετζέ θυμάμαι. Μεθεπόμενος σταθμός από τα Florya Ηλεκτρικού Κωνσταντινούπολης. Πάντως, μικρός θυμάμαι μας είχαν πάει μερικές φορές φίλοι της οικογένειας με αυτοκίνητο. Τώρα βλέπω το Beyti  είναι στα Φλώρια, και μάλιστα κοντά στο σταθμό. 

Εγώ έτρωγα κλασσικά doner. Iskender Kebap (γιαουρτλού). Το διασημότερο πιάτο τους ιστορικά πρέπει να είναι το Beyti Kebap.

Beyti Menu
Μέρος του Menu, πηγή: Beyti


Το Beyti κεμπάπ, είναι τουρκικό πιάτο που αποτελείται από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά, στη σχάρα σε σουβλάκι και σερβίρεται τυλιγμένο σε πίτας και σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι.



Beyti kebap - Derya from Istanbul. Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

 
Το πιάτο έχει πάρει το όνομα του Beyti Γκιουλέρ, ιδιοκτήτη του δημοφιλούς εστιατορίου Beyti στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος "εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του το 1961, αφού είχε παρακολουθήσει τη μέθοδο ενός χασάπη της προετοιμασίας κρεάτων, επισκπτόταν την Ελβετία".

Πλούσιο τραπέζι στο Beyti


Άλλα πιάτα από το μενού -με τιμές που δε ξέρω αν ισχύουν και τώρα- και πολλές φωτογραφίες από το διάσημο αυτό  εστιατόριο εδώ. Το δικό τους site στο ίντερνετ είναι ένα χάλι, μια ντροπή. Σε αντίθεση με το ίδιο το υψηλής ποιότητας φημισμένο αυτό εστιατόριο. Τέλος πάντων, για κρατήσεις διεύθυνση, τηλέφωνα, email κλπ ap;o beyti.com πήρα τα εξής στοιχεία:

BEYTİ TURİSTİK İŞLETMELER VE GIDA SANAYİ A.Ş.
Διεύθυνση : Orman Sok. No:8 – Florya / İSTANBUL
Τηλ. : +90 212 663 29 90 (3 γραμμές)

email: rezervasyon@beyti.com



Χάρτης Florya και Beyti:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου