19 Ιαν 2018

Μεσαίωνας στο Π.Φάληρο το έτος 2018

Ένας καλλιτέχνης με παγκόσμια αναγνώρηση, τα γλυπτά του κοσμούν το Πεκίνο και τη Νέα Υόρκη, την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου τη Βιένη και άλλες 85 χώρες. Το έργο του όμως στη πατρίδα του την Ελλάδα έγινε στόχος ενος συνδιασμού Ισπανικής ιεράς εξέτασης και Αδόλφου Χίτλερ.

Το όνομα του γλύπτη Κωστής Γεωργίου και το έργο του Phylax. Στο Τροκαντερό μπροστά στη καντίνα που από τη δεκαετία του 80 σερβίρει μεταμεσονύχτια γιγάντια σάντουιτς. Θυμάμαι το 1992 πηγαίναμε μετά τη βραδυνή έξοδο και με 500 δραχμές τρώγαμε ένα τεράστιο σάντουιτς που έπρεπε να φας το μισό περιεχόμενο πρώτα για να μπορέσεις να το δαγκώσεις σα σάντουτς, είχε μέχρι και ντολμαδάκι γιαλαντζί μέσα.

Phylax του Κωστή Γεωργίου.


Πρώτα το παπαδαριό έκανε εξορκισμό και αγιασμό στο άγαλμα που απεικονίζει ένα κατακόκκινο άγγελο, το φύλακα άγγελο της πόλης των Αθηνών όπως λέει ο γνωστός γλύπτης. Μετά έκαναν έκληση στα αγριεμένα πλήθη των θρησκόληπτων να αποκαθηλώσουν το μη συμβατό με τη λογική τους έργο τέχνης.

Τέλος μια ντουζίνα φανατικών αφού απείλησε το καντινιέρη για να μη παρει την αστυνομία έδεσε το άγαλμα σε ένα φορτηγό και το σώριασε στο έδαφος σπάζοντας το. Ο δήμαρχος το έστειλε στο καλλιτέχνη για επισκευή.

Βίαιη αποκαθήλωση


Το μεσαίωνα αν μια γυναίκα θεράπευε έναν άρωστο με βότανα την έκαιγαν ζωντανή λέγοντας πως είναι μάγισα γιατί στο μικρής χωρητικότητας μυαλό τους οι γυναίκες δε μπορούσαν να γιατρέψουν κάποιον και βότανα - φάρμακα χρησιμοποιούν οι άπιστοι, οι χριστιανοί θεραπεύονται με προσευχές.

Στη ναζιστική Γερμανία μάζευαν τα βιβλία που δεν είχαν αρεστό σε αυτούς περιεχόμενο ή συγγραφέα και τα έκαιγαν δημόσια. Το ίδιο κάνουν και οι ισλαμιστές ταλιμπάν που απαγορεύουν κάθε γραπτό κείμενο εκτός απο το κοράνι, όπως και κάθε έργο τέχνης που απεικονίζει κάτι, μόνο τα αραβουργήματα επιτρέπουν, όπως μαιάνδρους, λαχούρια κτλ.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα διαδηλώνουν εξαγριωμένοι θρησκόληπτοι έξω από θέατρα, καταστρέφουν έργα τέχνης και ακολουθούν το κάθε ανόητο που μιλά εξ ονόματος του θεού.

Φωτο gazzeta