Οι ρωμιοί Γκαγκαβούζηδες

Το ξέρετε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια αυτόνομη περιοχή που οι κάτοικοι της, χριστιανοί ορθόδοξοι τουρκόφωνοι, υποστηρίζουν ότι είναι Θράκες που μετακινήθηκαν εκεί όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία; Μιλάμε για την Γκαγκαουζία(Gagauz Yeri).

Την αυτονομία της Γκαγκαουζίας την εγγυάται το Σύνταγμα της Μολδαβίας η οποία αναγκάσθηκε να της την "παραχωρήσει" το 1994 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη δράση του κινήματος υπέρ μιας ανεξάρτητης Γκαγκαουζίας. Η περιοχή κατοικείται από 155000 άτομα περίπου.

Αν ποτέ η Μολδαβία αποφάσιζε να ενωθεί πχ με τη Ρουμανία, οι Γκαγκαούζοι έχουν το δικαίωμα απόσχισης.

Πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας είναι το Κομράτ(Comrat).

Η γλώσσα τους τα Γκαγκαούζικα είναι τουρκογενής διάλεκτος ομιλούμενη από +150000 άτομα σε διάσπαρτες περιοχές της Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Τα Γκαγκαούζικα αρχικά και μέχρι το 1957 γράφονταν με την Ελληνική Αλφάβητο όπως οι τουρκόφωνοι δικοί μας Καραμανλήδες της Καππαδοκίας. Μετά "επισήμως" άλλαξε το αλφάβητο σε λατινικό.

Λόγο του γλωσσικού αυτού ιδιώματος.οι λιγοστοί Έλληνες ιστορικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Καραμανλήδες που πρώτα μετανάστευσαν στη Θράκη και μετά ανέβηκαν βόρεια. Η έρευνα όμως των λαογραφικών στοιχείων δείχνει ότι στην έκφραση και στο λόγο η γλώσσα διαφέρει από των Καραμανλήδων.

Η λέξη Γκαγκαούζος εμφανίστηκε σε Ρώσικα ιστορικά βιβλία το 18ο αιώνα και εννοεί τους τουρκόφωνους χριστιανούς της Βουλγαρίας.

Βούλγαροι και Τούρκοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για Τούρκους(Σελτσούκους) που εκχριστιανίστηκαν(υποτίθεται ότι η λέξη Gagauz προέρχεται από τοGok-oguz που παραπέμπει στους Oguz Τούρκους και Τατάρους της Κριμαίας και κλπ).

Αυτό, κατά την γνώμη μου, δεν ακούγεται σωστό γιατί τα μέχρι τώρα ιστορικά παραδείγματα μιλάνε μόνο για βίαιους εξισλαμισμούς διαφόρων λαών. Η ιστορία αναφέρει κάποιους Σελτζούκους χριστιανούς από τη περιοχή του Ικονίου που υπερασπίστηκαν την Κωνσταντινούπολη στη πολιορκία των Οθωμανών. Οι περισσότεροι από αυτούς εξολοθρεύτηκαν από τους Οθωμανούς και όσοι επέζησαν εξισλαμίστηκαν με τη βία.

Κατά τη γνώμη μου και οι Έλληνες και οι Τούρκοι, Βούλγαροι ιστορικοί κάνουν λάθος.
Μου ακούγετε πιο λογικό αυτό που υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Γκαγκαούζοι. Κάτι περισσότεροι ξέρουν απο τη προφορική διήγηση των ηλικιωμένων.  Κατα την προέλαση των Οθωμανών είναι φυσικό οι χριστιανοί της Θράκης να καταφύγουν στο βορά αφού δεχόντουσαν εισβολή από όλα τα άλλα σημεία του ορίζοντα.
Tο video που ακολουθεί από την ΕΤ3 παρουσιάζει ορισμένα έθιμα των Γκαγκαβούζηδων της Θράκης.


Μία γερόντισσα Γκαγκαούζα από την Ελλάδα λέει την δικιά της ιστορία στο βίντεο που ακολουθεί(στα τούρκικα, αλλά αν διαβάσει κανείς στο youtube τα σχόλια δεν αρέσει καθόλου στους Τούρκους ο αποστολέας του βίντεο):Θα βρείτε κι άλλα βίντεο από τον έλληνα γκαγκαούζη εδώ.

Το άρθρο είναι μια ιδέα του m.blanco και γράφτηκε από αυτόν με συμβολή από τον xalki.

Πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/Gagauzia
Ελληνική Wikipedia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Πάργα