28 Ιουλ 2009

Μεγανήσι

Ένα ακόμα μικρό νησί του Ιονίου με μεγάλη όμως ιστορία ειναι το Μεγανήσι.

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα "Τάφος", κατοικημένο από τη Νεολιθική Εποχή το νησί ήταν διάσημο για το θαλάσσιο εμπόριο αλλά και την πειρατεία.

Οι Τάφιοι αλλά και η συγγενική τους φυλή οι Τηλεβόες αποίκησαν την Ιταλική χερσόνησο και τη Σικελία. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια, Ο Ευριπίδης και ο Στράβωνας αναφέρονται στη δράση των Ταφίων.
Οι Κεφαλλονίτες αποβιβάζουν στρατό και καταλαμβάνουν το νησί και τον 7 πχ αιώνα πέφτει στα χέρια της Κορίνθου.

Στα χρόνια του Βυζαντίου και αργότερα πολλές φορές πειρατές εξολοθρεύουν τον πληθυσμό του, μόνο οι μοναχοί της μονής του Αγ. Ιωάννη μένουν για μια περίοδο.

Στην επανάσταση του 21 βρίσκουν καταφύγιο στο Μεγανήσι ο Κολοκοτρώνης ο Καραϊσκάκης και ο Ανδρούτσος.

Σήμερα το Μεγανήσι είναι ένας μικρός παράδεισος, το νησί που ανήκει διοικητικά στη Λευκάδα είναι γεμάτο πράσινο με παρθένο φυσικό τοπίο και καταγάλανα νερά. Το Βαθύ ο ένας από τους τρεις οικισμούς του νησιού είναι χτισμένο γύρω από το γραφικό, φυσικό του λιμάνι. Το Κατωμέρι ένα γραφικό χωριουδάκι με γραφικά ταβερνάκια και νυχτερινή ζωή, τέλος το Σπαρτοχώρι, χτισμένο μέσα σε δαιδαλώδη σοκάκια με μια καταπληκτική θέα στον κολπίσκο της Σπηλιάς.


Όλη η περιοχή του νησιού δημιουργεί ένα καταπράσινο σύμπλεγμα που μοιάζει με Νορβηγικά φιόρδ, μαζί με τα νησιά Μαδουρή, Θηλιά, Κύθρος, Σπάρτη, Σκορπίδι και τον πασίγνωστο Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση.



Πηγή Ιστορία του Μεγανησίου

3 σχόλια:

  1. εχθές μιλούσαμε με μία συνάδελφο που ετοιμάζονται για ιστιοπλοϊκό ταξίδι στα Ιόνια και φυσικά θα ρίξουν άγκυρα και στο Μεγανήσι για το οποίο ο skipper τους έχει πει τα καλύτερα για τον μικρό παράδεισο που σωστά γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Vassilis Το Μεγανήσι και οι Παξοί έχουν τις καλύτερες υποδομές για ιστιοπλοϊκά στο Ιόνιο.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή