Στην Εξορία - Ερζουρούμ, Άσκαλε (ντοκιμαντέρ)

Ειρήνη ΣαρίογλουΠραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Λ.Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών η προβολή του ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη "Το Ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου-Στα Εργατικά Τάγματα του 1943" μαζί με την παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου(έκδοση Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών-2009).

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε το blog μας, παρευρέθη εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


UPDATE 2014: Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), θα πραγματοποιήσει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ ''Στην Εξορία Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943''
σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και μουσική Ελένης Καραΐνδρου, στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού (Αμισσού και Λεωφόρος Σμύρνης, Βύρωνας - Υμηττός) στις 2/06/2014 και ώρα 20:30.

Θα προηγηθεί η παρουσίαση του Ημερολογίου του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου στα Εργατικά Τάγματα του 1943, στο οποίο βασίζεται το ντοκιμαντέρ.


Στην εξορία Ερζουρούμ - Άσκαλε from karls on Vimeo.


Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου παρουσίασε τους ομιλητές. Πρώτη μίλησε η ιστορικός Μαρία Δρακωνάκη γενική γραματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ(Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών), ακολούθησε ο καθηγητής της Παντείου Άγγελος Συρίγος και τέλος η Ειρήνη Σαρίογλου ιδρυτικό μέλος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ η οποία και επιμελήθηκε την έκδοση του ημερολογίου του οποίου το πρωτότυπο ήταν γραμμένο στα Τούρκικα με Καραμανλήδικους  ιδιωματισμούς.


Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ το οποίο είναι επενδυμένο με τη μουσική της Ελένης Καραϊνδρου και ακούγεται η φωνή του Μιχάλη Γιαννάτου.

H δραματική διήγηση του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου για τη ζωή στα εργατικά τάγματα μέσα στα χιονισμένα βουνά του Άσκαλε, τις κακουχίες τη πείνα και τους θανάτους των πιο αδύναμων.

Μια ιστορική αλήθεια που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη στον κόσμο ακόμα και στους ιστορικούς, γιατί όπως είπε και η Ειρήνη Σαρίογλου, αν ρωτούσες έναν ιστορικό για την ύπαρξη ταγμάτων εργασίας (Amele taburu) μετά το 1922 θα σου απαντούσε αρνητικά.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάλαμος: ένα βουνό ξεφυτρώνει μέσα απο το Ιόνιο πέλαγος

Τέλενδος - Άγνωστη Ελλάδα

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος