Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Σκύρος και το αλογάκι της

Η Σκύρος είναι ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου που βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Σποράδων. Ανήκει στο νομό Ευβοίας. Είναι ένα νησί με σπουδαία ιστορία που έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του. Το καρναβάλι της Σκύρου και τα διάφορα δρώμενα βοηθούν τον επισκέπτη να γνωρίσει την πλούσια ιστορία και παράδοση του νησιού.

skyros vilage

Στη Χώρα λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με πλούσια εκθέματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου. Το μουσείο έχει και λαογραφικό τμήμα με αναπαράσταση παραδοσιακού Σκυριανού σπιτιού.
Στο αρχοντικό των Φαλταγηδών, παλιάς αρχοντικής οικογένειας της Σκύρου με ρίζες στο Βυζάντιο, λειτουργεί ένα από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας. Απόγονος της οικογένειας ο ζωγράφος Μάνος Φαλτάϊτς, έργα του εκτίθονται στο μουσείο.Το αλογάκι της Σκύρου
είναι από τα πιο μικρόσωμα άλογα του κόσμου. Από την αρχαιότητα στη νότια ορεινή πλευρά του νησιού αναπτύχθηκε η φυλή του αλόγου της σκύρου, λέγεται ότι το άλογο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι σκυριανό άλογο. Το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία.

Τα Σκυριανά αλογάκια δεν πρέπει να συγχέονται με τα πόνυ που είναι μικρά και κοντόχοντρα. Τα αλογάκια της Σκύρου μοιάζουν πολύ με τα μεγαλόσωμα άλογα τα οποία ζουν σήμερα σε οποιοδήποτε μέρος της γης, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν καταχωρισθεί ως ξεχωριστή ράτσα, που οι ειδικοί έχουν ονομάσει Eqvus Cabalus Skyriano.


Πριν 40 χρόνια υπήρχαν στη Σκύρο περίπου 2000 άλογα της σπάνιας αυτής ράτσας τώρα μαθαίνω πως υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα από τα οποία τα 187 ζουν στη Σκύρο. Λόγο του πολύ καλού χαρακτήρα του αλόγου αυτού είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά.

Update 10/ 2012
 Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα  κοινωνικά και έξυπνα, με ύψος λίγο πάνω από 1 μέτρο μα με σωματότυπο μεγάλου αλόγου. Έχουν πλούσια μακρυά χαίτη  με χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα τους, και σχετικά μεγάλη κοιλιά. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις, ουρά φουντωτή και μακρυά που πολλές φορές φτάνει ως τις οπλές.

Ένωση μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου.

Ένα αλογάκι για να πουληθεί από τη Σκύρο, σε περιοχή που είναι εκτός του νησιού, πρέπει να είναι αρσενικό.Ο νόμος απαγορεύει τη πώληση θηλυκού αλόγου εκτός νησιού. Ο ιδιοκτήτης του αλόγου κάνει αίτηση εξαγωγής και περιμένει την έγκριση από το νομάρχη Ευβοίας.

Άδεια εξαγωγής αυτή τη στιγμή έχουν 5 άλογα από 3 ως 11 ετών. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε τον Άρη, τον Αστέρη, τον Ιάσονα, το Μάνο και τον 3 ετών Κωνταντίνο. ΕΔΩ.

Update 2016 Τώρα έχει μείνει μόνο ο Κωνσταντίνος με αριθμό μητρώου Μ35012 γεννηθείς 2009

Μικροί πληθυσμοί του αλόγου αυτού εκτρέφονται στο Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα μέσω του προγράμματος SILVA και στο Αγρόκτημα Αμφίκαια στους πρόποδες του Παρνασσού. 104 άλογα ζουν ελεύθερα στο ΝΑ τμήμα της νήσου Σκύρου, στην περιοχή του Βουνού Κόχυλας.

Μία ακόμη προσπάθεια για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου γίνεται στη Φαλάνη Λάρισας, στο κτήμα "Ιππόλυτος". Εκεί υπάρχουν τουλάχιστον 25 Σκυριανά αλογάκια σε ένα επισκέψιμο, κυρίως από παιδιά, χώρο, και δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την ιστορία του και να εξοικειωθούν με τα άλογα μέσω του παιχνιδιού και της ιππασίας.

Ο πλέον βολικός τρόπος για να φτάσετε στο νησί, είναι το φέρυ μποτ από την Κύμη. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο ή με το ΚΤΕΛ. Η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου, ανήκει στους κατοίκους της Σκύρου και το φέρυ μποτ Αχιλλέας εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς την Κύμη Ευβοίας. Η Σκύρος διαθέτει και αεροδρόμιο, καθημερινά εκτελούνται πτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Φέρυ Κύμη Εύβοια: 22220 22020 / 22522
Φέρυ Σκύρος: 22220 91790
Φέρυ Λιμάνι Λιναριάς: 22220 93465
Ολυμπιακή Αεροπορία Αεροδρόμιο Αθηνών: 210 966 6666
Ολυμπιακή Αεροπορία, Αεροδρόμιο Μακεδονία: 231 368311
Ολυμπιακή Αεροπορία, Αεροδρόμιο Σκύρου: 22220 91625

ImageΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…