Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλο Δάσος-

Το Παρανέστιο δάσος γνωστό και σαν Μεγάλο δάσος ένα παραποτάμιο οικοσύστημα που εκτός από το τροπικού τύπου δάσος περιλαμβάνει πολλές λιμνοθάλασσες, λίμνες καθώς και αμμοθύνες, αυτό είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια για το τσακαλι στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα πληθυσμοί βίδρας, αγριόγατας και λύκου.

Μεγάλη είναι και η ορνιθοπανίδα του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.

Το δέλτα του Νέστου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών 310 είδη περνάνε για ξεκούραση και τροφή στο ταξίδι τους προς το νότο και αντίστροφα. Άλλα 130 είδη από τις Αρκτικές περιοχές περνάνε εδώ το χειμώνα τους. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα πτηνών που ζουν μόνιμα στο δέλτα.

Μεγάλη είναι και η ερπετοπανίδα της περιοχής. 9 είδη φιδιών, 2 είδη σαύρας, 2 είδη σαμιαμιδιών, η Φιδοσαύρα. υπάρχουν ακόμα 2 είδη χελώνας της ξηράς 2 του γλυκού νερού και 2 θαλάσσιες. Πολλά είδη βατράχου ένα από αυτά ζει πάνω στα δένδρα.


16 μικρές λίμνες γλυκού νερού και έλη στην περιοχή της Χρυσούπολης με καλαμιώνες, νούφαρα, ξερά και υγρά λιβάδια, μικρές θαμνώδεις εκτάσεις. Μια εκτεταμένη ζώνη με παραθαλάσσιες αμμοθύνες, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στη βόρεια Ελλάδα παρά την τεράστια μείωση τους τα τελευταία χρόνια. 7 ρηχές λιμνοθάλασσες με εκτεταμένους αλμυρόβαλτους, υγρα-λίβαδα και αλμυρίκια.

Το Δέλτα του Νέστου έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενο με σειρά διεθνών αποφάσεων και συνθηκών, μεταξύ των οποίων και από την ειδική συνθήκη RAMSAR.

Πριν από μερικά χρόνια στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας του δάσους αυτού ήταν ο λίγκας, τώρα έχει εκλείψει από την Ελλάδα. Νωρίς το πρωί καφετιές αρκούδες έκαναν μπάνιο και ψάρευαν στο ποτάμι, τώρα ίσως να έχουν κρυφτεί μερικές στα ορεινά. Το τοπίο με τις αμμοθύνες φάνταζε σαν την Αφρικανική έρημο, τώρα η θάλασσα έχει σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος του. Το ποτάμι ήταν βαθύτερο και οι λιμνούλες περισσότερες και μεγαλύτερες τώρα τα φράγματα αφήνουν κάθε μέρα και λιγότερο νερό να περάσει. Μήπως χρειάζεται παραπάνω προστασία από τον άνθρωπο, απ' ότι φαίνεται δεν είναι αρκετή.

Πέρσυ διοργανώθηκε για 3η χρονιά Αγώνας δρόμου Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail). Κάτι σαν υπερμαραθώνιος, σε ανώμαλο δρόμο μέσα στο δάσος, μήκους 105 km.

update
Το 2010 στον Υπερμαραθώνιο Αγώνα Βουνού Παρθένου Δάσους (Virgin Forest Ultra Trail) μήκους 110 χλμ, αυτή τη χρονιά, που πήρε εκκίνηση το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, πήραν μέρος 136 αθλητές από τους οποίους τερμάτισαν οι 117. Οι νικητές παρά το ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία είναι Καμπαξής Παντελής και Μπόγκοτς Γιάτσεκ μαζί στην 1η θέση με χρόνο 11:40:37, και τρίτος τερμάτισε ο Κουρκουρίκης Ιωάννης με χρόνο 11:46:40. Πρώτη αθλήτρια με χρόνο 15:08:54 ήταν η Ματθαίου Αμαλία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…