19 Δεκ 2013

Φοίνικες τέλος

Με πλήρη καταστροφή, λόγω της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού, απειλούνται τα φοινικόδεντρα στην Ελλάδα. Αφανίστηκαν μέχρι τώρα πάνω από 6000 φοίνικες τύπου Canariensis (Κανάριων) .

Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εντοπίστηκαν πιθανότατα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005- 2006. Στην Ηλεία υπήρξαν μεγάλες καταστροφές. Στη Ρόδο και Αττική το ίδιο. Οι περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας στην Αττική έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ κρούσματα υπάρχουν και στη περιοχή της Βούλας. Στο Παλαιό Φάληρο διαπιστώσαμε μόνοι μας το πρόβλημα με τα κατεστραμμένα δέντρα. Σε τρία οικοδομικά τετράγωνα μετρήσαμε 9 φοίνικες, τους δύο τους βλέπετε στις φωτογραφίες. Τώρα μάθαμε πως η Πάτρα κινδυνεύει άμεσα.

Τα ακμαία έντομα που οι επιστήμονες ονομάζουν Rhynchophorus ferrugineous έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, φέροντας βούλες κάτω από το κεφάλι και γραμμές στο θώρακα, με το μήκος τους να ανέρχεται σε περίπου 3 εκατοστά. Οι προνύμφες είναι ανοιχτού χρώματος, ασπροκίτρινες. ευκέφαλες και άποδες ενώ μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 εκατοστά

Η καταγωγή του σκαθαριού φαίνεται να είναι η Νοτιοανατολική Ασία και στην Ελλάδα μάλλον έχει έρθει με τις εισαγωγές φοινικόδεντρων από Αίγιπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες(είναι φτηνότερα).



Το έντομο αυτό πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό του φοίνικα και τον καταστρέφει μέχρι την πλήρη σήψη του. Μπορεί να πετάξει ακόμη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα μολυσμένο φοίνικα και να μολύνει μια ολόκληρη πόλη.


Τα φαγωμένα φύλλα στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη ξήρανση κεντρικών φύλλων στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη κάμψη κεντρικών φύλλων, το άνοιγμα τελικά του φοίνικα σαν ομπρέλλα είναι σημάδια και αποτελέσματα της προσβολής από το κόκκινο σκαθάρι.


Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η χρήση τοξικών εντομοκτόνων εντός του αστικού πρασίνου. Για πρώτη φορά όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 24/9/2009(!) αποφάσισε τη “Χορήγηση κατ’ εξαίρεση έγκρισης διάθεσης στην αγορά εντομοκτόνων σκευασμάτων για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) στα φοινικοειδή, σε εφαρμογή της Απόφασης 2007/365/ΕΚ”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει τη χρήση για συγκεκριμένα εντομοκτόνα και για διάστημα 120 ημερών.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και βιολογικοί μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως φαίνεται, είναι μεγάλες οι ευθύνες κυβερνήσεων και νομαρχιών(τοπικών αυτοδιοικήσεων). Η απόφαση της Ε. Επιτρπής, για έλεγχο και περιορισμούς στις εισαγωγές και διακίνηση φοινίκοειδών, δημιουργία ζωνών προστασίας , κατάλληλη καταστροφή των δέντρων κλπ, βγήκε το 2007. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, έστειλε μεν ειδοποίηση για να λάβει μέτρα η νομαρχία Ηλείας, αυτή όμως φαίνεται να έδρασε το 2009!

Η μη κοπή των προσβεβλημένων φοινίκων, οι λανθασμένη καταστροφή(κάψιμο), η κοπή και εγκατάλειψη τους εδώ κι εκεί είναι αιτίες για συνεχιζόμενη εξάπλωση του εντόμου.

Οι Φοίνικες θα χαθούν και δεν πρόκειται να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους όπως το μυθικό πουλί.


Το άρθρο το έγραψε ο Xalki( +Sotirios Priftis  )




Πεθαίνουν οι φοίνικες! Νέος επιβλαβής οργανισμός στα φοινικοειδή

Τα φοινικόδεντρα της Ηπείρου εκπέμπουν SOS
Redwevil.org

SOS για τους φοίνικες της Ελλάδας από το καταστροφικό έντομο Rhynchophorus ferrugineus ( Κόκκινο σκαθάρι ) --πολλά links





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου