Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φοίνικες τέλος

Με πλήρη καταστροφή, λόγω της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού, απειλούνται τα φοινικόδεντρα στην Ελλάδα. Αφανίστηκαν μέχρι τώρα πάνω από 6000 φοίνικες τύπου Canariensis (Κανάριων) .

Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εντοπίστηκαν πιθανότατα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005- 2006. Στην Ηλεία υπήρξαν μεγάλες καταστροφές. Στη Ρόδο και Αττική το ίδιο. Οι περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας στην Αττική έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ κρούσματα υπάρχουν και στη περιοχή της Βούλας. Στο Παλαιό Φάληρο διαπιστώσαμε μόνοι μας το πρόβλημα με τα κατεστραμμένα δέντρα. Σε τρία οικοδομικά τετράγωνα μετρήσαμε 9 φοίνικες, τους δύο τους βλέπετε στις φωτογραφίες. Τώρα μάθαμε πως η Πάτρα κινδυνεύει άμεσα.

Τα ακμαία έντομα που οι επιστήμονες ονομάζουν Rhynchophorus ferrugineous έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, φέροντας βούλες κάτω από το κεφάλι και γραμμές στο θώρακα, με το μήκος τους να ανέρχεται σε περίπου 3 εκατοστά. Οι προνύμφες είναι ανοιχτού χρώματος, ασπροκίτρινες. ευκέφαλες και άποδες ενώ μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 εκατοστά

Η καταγωγή του σκαθαριού φαίνεται να είναι η Νοτιοανατολική Ασία και στην Ελλάδα μάλλον έχει έρθει με τις εισαγωγές φοινικόδεντρων από Αίγιπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες(είναι φτηνότερα).Το έντομο αυτό πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό του φοίνικα και τον καταστρέφει μέχρι την πλήρη σήψη του. Μπορεί να πετάξει ακόμη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα μολυσμένο φοίνικα και να μολύνει μια ολόκληρη πόλη.


Τα φαγωμένα φύλλα στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη ξήρανση κεντρικών φύλλων στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη κάμψη κεντρικών φύλλων, το άνοιγμα τελικά του φοίνικα σαν ομπρέλλα είναι σημάδια και αποτελέσματα της προσβολής από το κόκκινο σκαθάρι.


Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η χρήση τοξικών εντομοκτόνων εντός του αστικού πρασίνου. Για πρώτη φορά όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 24/9/2009(!) αποφάσισε τη “Χορήγηση κατ’ εξαίρεση έγκρισης διάθεσης στην αγορά εντομοκτόνων σκευασμάτων για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) στα φοινικοειδή, σε εφαρμογή της Απόφασης 2007/365/ΕΚ”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει τη χρήση για συγκεκριμένα εντομοκτόνα και για διάστημα 120 ημερών.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και βιολογικοί μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως φαίνεται, είναι μεγάλες οι ευθύνες κυβερνήσεων και νομαρχιών(τοπικών αυτοδιοικήσεων). Η απόφαση της Ε. Επιτρπής, για έλεγχο και περιορισμούς στις εισαγωγές και διακίνηση φοινίκοειδών, δημιουργία ζωνών προστασίας , κατάλληλη καταστροφή των δέντρων κλπ, βγήκε το 2007. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, έστειλε μεν ειδοποίηση για να λάβει μέτρα η νομαρχία Ηλείας, αυτή όμως φαίνεται να έδρασε το 2009!

Η μη κοπή των προσβεβλημένων φοινίκων, οι λανθασμένη καταστροφή(κάψιμο), η κοπή και εγκατάλειψη τους εδώ κι εκεί είναι αιτίες για συνεχιζόμενη εξάπλωση του εντόμου.

Οι Φοίνικες θα χαθούν και δεν πρόκειται να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους όπως το μυθικό πουλί.


Το άρθρο το έγραψε ο Xalki( +Sotirios Priftis  )
Πεθαίνουν οι φοίνικες! Νέος επιβλαβής οργανισμός στα φοινικοειδή

Τα φοινικόδεντρα της Ηπείρου εκπέμπουν SOS
Redwevil.org

SOS για τους φοίνικες της Ελλάδας από το καταστροφικό έντομο Rhynchophorus ferrugineus ( Κόκκινο σκαθάρι ) --πολλά links

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…