31 Ιουλ 2010

Το Δημοτικό Χάλκης "Κέντρο Ερευνών Ήχου"

Δημοτική Αστική Σχολή, Χάλκη.
Το κτίριο της Ελληνικής Δημοτικής Αστικής Σχολής στην Χάλκη Πριγκιποννήσων στην Κωνσταντινούπολη μεταμορφώνεται σε ερευνητικό κέντρο για τη μουσική και τον ήχο. Το Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης(Heybeliada International Sound Center) όπως θα ονομάζεται.

Το κτίριο που είναι ιδιοκτησία του Βακουφιού της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Χάλκης είναι χτισμένο στην άκρη του οικισμού στη βάση του λόφου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Είναι ένα μνημείο μεγάλης σημασίας στην ιστορία της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Το 1972 το μεικτό αυτό Δημοτικό σχολείο έκλεισε λόγω έλλειψης Ελλήνων μαθητών στη Χάλκη και παραμένει κλειστό μέχρι και σήμερα.

Το νέο «Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης» στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παραγωγής για τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 2007, η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία" είχε υποβάλει το πρόγραμμα(της ανακαίνισης της Δημοτικής Αστικής Σχολής Χάλκης και δημιουργίας του Κέντρου) για χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Για την υλοποίησή του η Ελληνική ΜΚΟ συνεργάζεται με την Τουρκική ΜΚΟ Heybeliada İlm-i Musiki Derneği (Εταιρία Χάλκης για την Επιστήμη της Μουσικής).

Όπως διαβάζουμε σήμερα(Turkish), τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης. Όταν τεθεί σε λειτουργία, το Κέντρο Ερευνών Ήχου Χάλκης αναμένεται να φιλοξενεί επίσης διάφορους καλλιτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο για έρευνα και συναυλίες.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ωραίο έντυπο στα Ελληνικά(pdf) Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης - Συνοπτική Έκθεση Έργου, Φεβρουάριος 2009

Διαβάστε επίσης: Χάλκη Πριγκιποννήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου