Πριν να ανεγερθεί κτίριο που σήμερα λέμε Τσιτσέκ Πασαζί, προ 1876, υπήρχε στη θέση του το θέατρο Ναούμ. Αυτό λοιπόν κάηκε, και το οικόπεδο αγόρασε ο πάμπλουτος τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος. Και προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Κλεάνθη Ζάννο με σκοπό τη δημιουργία ενός κτιρίου με 24 μαγαζιά στο ισόγειο(στοά) και 18 λουξ διαμερίσματα στους ορόφους(όπως ήταν η μόδα στο Παρίσι τότε). Ονομάστηκε Cité de Péra ή και Στοά Χρηστάκη. Το Καπηλειό του Γιώργου ήταν η πρώτη ταβέρνα που άνοιξε εκεί.
Αργότερα κάποιος βεζίρης αγόρασε το κτίριο.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, πολλές Ρωσίδες μεταξύ αυτών και μια Βαρόνη πουλούσαν λουλούδια στο Τσιτσέκ Πασαζί. Μέχρι το 1940 η πλειοψηφία των μαγαζιών ήταν λουλουδάδικα, εξ ου και το όνομα που έμεινε στις μέρες μας: Στοά Λουλουδιών!
Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, το 1998 και τελευταία το 2005 το Τσιτσέκ Πασαζί είναι όπως είπαμε γεμάτο μικρά μπαρ, εστιατόρια στη σειρά. Πλανόδιοι μουσικοί τριγυρίζουν. Υπάρχει live μουσική. Το κτίριο, η οροφή κλπ υπέροχη. Και το κλίμα. Πολύς κόσμος, ωραίοι μεζέδες!
Η πεζοδρομημένη Ιστικλάλ, όπου βρίσκουμε το Τσιτσέκ Πασαζί, είναι γεμάτη κόσμο. Την επισκέπτονται εκατομμύρια άτομα ιδίως Σαββατοκύριακα. Γεμάτη μαγαζιά, και ταβέρνες και στα παρασόκακα.
Δείτε και ένα βίντεο του Τσιτσέκ Πασαζί(Çiçek Pasajı) στην Κωνσταντινούπολη. Καλή όρεξη.
Δείτε και ένα βίντεο του Τσιτσέκ Πασαζί(Çiçek Pasajı) στην Κωνσταντινούπολη. Καλή όρεξη.
photos
Διαβάστε και για
- Polonezkoy. Γραφικό χωριό στην Πόλη
- Μια χορτάτη μέρα στην Κωνσταντινούπολη
- Χάλκη Πριγκηποννήσων. Πρόταση για εκδρομή
licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου