Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμώνα στο ύψος του χωριού Λιθότοπος. Πριν γίνει το φράγμα στη θέση της λίμνης ήταν ένας σχηματισμός από βαλτοτόπια.Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένας πολύ σπουδαίος υγροβιότοπος με σχετικά αναπτυγμένες ήπιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Αυτή είναι και η κυριότερη αιτία μαζί με τα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου, που η Ευρωπαϊκή ένωση ανακήρυξε το Νομό Σερρών ώς έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Ο επισκέπτης μπορεί χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, οι οποίες ονομάζονται «πλάβες» ή και κανό να έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο, να πλησιάζει, σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά πάντα, στο γύρω δάσος και να παρατηρεί την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

500 Νεροβούβαλοι πλατσουρίζουν στα ήρεμα νερά της λίμνης και λιάζονται στο παχύ χορτάρι που φυτρώνει στις όχθες της. Κορμοράνοι, ερωδιοί , χαλκόκοτες, λευκoτσικvιάδες, σταχτoτσικvιάδες μαζί με χουλιαρομύτες πάπιες καθώς και πολλά είδη πτηνών έχουν τις φωλιές τους γύρω από την Κερκίνη. Σε επιπλέoυσες φωλιές μέσα στο νερό τo σκoυφoβoυτηχτάρι και τo vαvoβoυτηχτάρι. Μαζί με τα μεταναστευτικά πουλιά όπως ο αργυροπελεκάνος φτάνουν τα 300 είδη.

Στή λίμνη βρίσκεται η μεγαλύτερη υδάτινη έκταση στην Ελλάδα που καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία είναι γεμάτα φωλιές από γλαρόνια.

Είναι και μία από τις πλουσιότερες λίμνες της Ελλάδας σε ψάρια του γλυκού νερού, πολλοί ψαράδες ζουν από αυτή. 30 είδη ψαριώv γριβάδια, γουλιανοί, πεταλoύδες, τυλιvάρια, τσιρώvια. Έχουν γίνει και παρεμβάσεις από τον άνθρωπο. Έχουν εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, το ηλιόψαρο (αμερικανικό είδος), η ψευδορασπόρα (ασιατικό είδος) και το κουνουπόψαρο (αμερικανικό είδος που έχει εισαχθεί σε πολλές περιοχές για την καταπολέμηση των κουνουπιών επειδή τρέφεται με τις προνύμφες τους).

Στην περιοχή απαντούν τουλάχιστον 58 είδη θηλαστικών. Βίδρες, αγριόγατες, κουνάβια, αλεπούδες, κάποιες εποχές έρχονται και λύκοι για να βρουν νερό και θηράματα. Στα γύρω βoυvά επίσης υπάρχουν αγριογούρουνα και ζαρκάδια.

Ο ρόλος της λίμνης Κερκίνης είναι σημαντικός, γι’ αυτό το και χαρακτηρίστηκε ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, συμπεριλαμβανόμενος στον κατάλογο της Σύμβασης Ramsar το 1974. Η λίμνη συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αποτρέπει τον κίνδυνο της πλημμύρας στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας των Σερρών.


Kerkinilake.org

Φώτο 1
Φώτο 2

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…