Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το παρθένο δάσος του Φρακτού

Στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα βρίσκεται ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης, ερυθρελάτης,το παρθένο δάσος του Φρακτού.

Φυλάκιο Φρακτού
Φυλάκιο Φρακτού


Το δάσος αυτό που έχει έκταση 8.500 στρέμματα, αποτελείται από μικτές συστάδες οξιάς, ερυθρελάτης, δασικής πεύκης, σημύδας, με σημαντική παρουσία τρέμουσας λεύκης, σορβιάς, ιτιάς και σφενδάμου.

Αυτό που κάνει μοναδικό το δάσος αυτό είναι το ότι, η εξέλιξη του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και οι όποιες ήπιας μορφής ανθρώπινες επιδράσεις δεν διέβρωσαν το χαρακτήρα του δασικού αυτού οικοσυστήματος.

Το 1979 το δάσος του Φρακτού ανακηρύχθηκε "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης" και έκτοτε τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Βάσει αυτού του καθεστώτος απαγορεύεται ρητά κάθε είδος ανθρώπινης δραστηριότητας, με μόνη εξαίρεση την επιστημονική έρευνα.

Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν πάρει άδεια από το δασαρχείο για την επίσκεψή τους στο δάσος, μείνουν δε μείνουν εκεί. Η πρόσβαση στο Φρακτό, αν πάρεις άδεια όπως προείπαμε, είναι επιτρεπτή από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Μόλις περάσεις το φυλάκιο του δασαρχείου φτάνεις σε μιά σειρά από μονοπάτια που οδηγούν στο Αχλαδόρεμα με τα ερείπια του παλιού χωριού και στους τρείς καταρράκτες του Αχλαδορέματος πού ονομάζονται και καταρράκτες της Ζαγκραντένιας. Οι καταράκτες βρίσκονται αρκετά κοντά στο άβατο του παρθένου δάσους, ο μεγαλοπρεπέστερος είναι ο τρίτος κατά σειρά. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και άλλοι τρείς στο δάσος του Φρακτού.

Στη περιοχή του Φρακτού αναπαράγονται 100 είδη πουλιών, αρκετά εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην κοινοτική οδηγία για τα είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια είδη Ελλάδας και Ευρώπης. Μεταξύ αυτών και η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, το ελάφι, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού και άλλα. Στην περιοχή υπάρχουν και κοπάδια αγρίων αλόγων.

Λέγεται πως αυτό που κάνει το δάσος αυτό σημαντικότερο από τα εναπομείναντα παρθένα δάση στην Ευρώπη, είναι ο μεγάλος σχετικά αριθμός σαρκοβόρων ζώων, έτσι δεν αυξάνονται υπερβολικά τα φυτοφάγα θηράματα και διατηρήται η φυσική ισορροπία.

Τουριστικός οδηγός Δράμας

Φωτογραφία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…