Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα έργα Ρωμιών Αρχιτεκτόνων στην Πόλη

Έκθεση με θέμα «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης»

Ξεκινά στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη η πολυαναμενόμενη έκθεση για τους Ρωμιούς Αρχιτέκτονες της Πόλης. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό το έργο και οι ζωές των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Η συμβολή τους ουσιαστικά στο κτίσιμο ενός Ευρωπαϊκού προφίλ της Πόλης τον 19ο αιώνα και στις αρχές του εικοστού. Ενός προφίλ που και σήμερα ξεπροβάλλει και ξεχωρίζει μεγαλόπρεπα μέσα από την ασχήμια των σύγχρονων κτισμάτων της Πόλης σε περιοχές όπως το Πέρα για παράδειγμα.Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες κτιρίων, σχέδια, μακέτες. Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου-καταλόγου της έκθεσης προετοιμασμένο από επιστήμονες σε τρεις γλώσσες(Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά). Η έκθεση «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης» θα φιλοξενηθεί μέχρι την 3η Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi). Μετά θα μετακομίσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου, στο Πέρα, στην λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου και θα παραμείνει από την 17η Δεκεμβρίου 2010 μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2011. Μετά από αυτήν την ημερομηνία θα την δούμε στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έχει ζητηθεί και από πόλεις του εξωτερικού.

Το πρότζεκτ εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες στην Κωνσταντινούπολη


Στην Πόλη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα περισσότερα κτίρια της είχαν κτιστεί από ξένους αρχιτέκτονες από το εξωτερικό, από λεβαντίνους αρχιτέκτονες που ζούσαν στην Πόλη καθώς και από μη μουσουλμάνους Οθωμανούς αρχιτέκτονες. Ειδικά η Ρωμιοί αρχιτέκτονες συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την οικοδόμηση.

Μεγάλη Σχολή
Μεγάλη Σχολή, Κωνσταντίνος Δημάδης


Αν κάτι χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες των ελληνορθόδοξων αρχιτεκτόνων είναι η πολυμορφία και πολυγλωσσία, κυριολεκτικά και μορφολογικά, διαφορές στυλ παρατηρούμε στο ίδιο αρχιτέκτονα ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών είτε δημόσιο είναι αυτό είτε ιδιώτες. Τα κτίρια αυτά ποίκιλλαν από Σχολεία, εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, κρατικά κτίρια μέχρι πολυκατοικίες...

Θεολογική Σχολή Χάλκης
Θεολογική Σχολή, Περικλής Φωτιάδης

Μεταξύ των Ρωμιών αρχιτεκτόνων υπάρχουν σημαντικά ονόματα όπως ο Βασιλάκης μπέης Ιωαννίδης ο οποίος είχε και τον τίτλο του "αρχιτέκτωνα του παλατιού"(architecte du palais impériale) και ο γιος του Γιάγκος Ιωαννίδης που είχε τον τίτλο"architecte en chef de S.M.I. le Sultan" οι οποίοι έχτισαν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ το 1880. Ο πρώτος ανέλαβε την οικοδόμηση του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου το 1879 και θεωρείται αρχιτέκτων του κτηρίου Διοίκησης της Υπηρεσίας Ναυτικού, στη παραλία του Κερατίου κόλπου. Ο δεύτερος ανέλαβε την ανέγερση του Ζαππείου Παρθεναγωγείου ως αρχιτέκτων. Ο Περικλής Φωτιάδης είναι ο αρχιτέκτονας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που χτίστηκε το 1880. Ο αρχιτέκτονας της Μεγάλου του Γένους Σχολής στο Φανάρι είναι ο Κωνσταντίνος Δημάδης. Ο τελευταίος έδωσε στην οικοδομή της Μεγάλης Σχολής τοξοειδές επίμηκες σχήμα που εξασφάλιζε πλήρη και άπλετο φωτισμό στις 25 αίθουσες που εβρίσκοντο κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς σε τρία επίπεδα καθώς και καλό αερισμό, στοχεία απαραίτητα για την στέγαση 500 και πλέον μαθητών. Και ο Α. Μανούσσος αρχιτέκτων του ξενοδοχείου Bristol το 1893 στο Τεπέμπασι(τωρινό κτίριο του Μουσείου του Πέρα)

Μουσείο Πέρα
Μουσείο Πέρα, Α. Μανούσσος

Ζάππειον, Κωνσταντινούπολη
Ζάππειον, Γιάγκος Ιωαννίδης
Αγία Τριάδα στην Πλατεία Ταξίμ
Αγία Τριάδα, Βασιλάκης Ιωαννίδης
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…