19 Νοε 2010

Ποιός ξέρει το Κολούμπο;

Όλοι γνωρίζουν για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον Μινωικό - Κυκλαδικό πολιτισμό. Όπως ξέρουν και τα ηφαίστεια της Νισύρου και της Μήλου, οι αναγνώστες μας γνωρίζουν και αυτά που βρίσκονται στα Μέθανα και το Γυαλί. Το Κολούμπο όμως το ξέρουμε;

Ελάχιστοι από μας έχουν ακούσει για το Κολούμπο το οποίο εξερράγη πριν 360 χρόνια και 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το Κολούμπο ή ο Κολούμπος κατά άλλους βρίσκεται 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης και είναι υποθαλάσσιο. Βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην Ευρώπη μόλις είχε τελειώσει ο 30ετής πόλεμος. Ο Χουσεΐν πασας πολιορκούσε εδώ και 2 χρόνια το Χάνδακα (Ηρακλειο Κρήτης) και στις 27/9/1650 οι Έλληνες, Βενετσιάνοι, Γενουάτες και οι λιγοστοί Μαλτέζοι ιππότες είδαν το τσουνάμι να χτυπά τα πλοία του εχθρού και να καταστρέφει τα παράλια, μα η πολιορκία συνεχίστηκε άλλα 24 χρόνια. Τη χρονιά εκείνη το 1650, είναι η αποφράδα εποχή για τους Πόντιους, γιατί άρχισαν στη Μαύρη Θάλασσα οι βίαιοι εξισλαμισμοί

Το συμβάν είναι γνωστό σαν "Ο καιρός του Μεγάλου Κακού". Για το γεγονός αυτό υπάρχουν γραπτές διηγήσεις, ανώνυμες, έμμετρες και πεζές αλλά και μια επώνυμη, γραμμένη από τον Καισάριο Δαπόντε. Για το γεγονός, υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από τον Γάλλο ιερωμένο Francois Richard, ο οποίος δημοσίευσε τις περιγραφές του για το δραματικό αυτό περιστατικό λίγα χρόνια μετά.

Στη Σαντορίνη για να θυμούνται τη καταστροφή έχτισαν το ναό της Παναγιάς του καλού.

Από τη μεγάλη αυτή ηφαιστειακή έκρηξη του Κολούμπο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1650, προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές και θύματα μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Από τη Κρήτη και την Εύβοια μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Κατα την έκρηξη σχηματίστηκε μία υποθαλάσσια καλδέρα διαμέτρου 3 km και βάθους 500 m. Η μικρή νησίδα που είχε μείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας διαβρώθηκε γρήγορα από τα κύματα. Ο κρατήρας του Κολούμπο έχει ύψος 280 μέτρων από τον θαλάσσιο πυθμένα και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακόμα και σήμερα η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Κολούμπο δεν σταματά σχεδόν ποτέ, με συνεχείς μικροσεισμούς και διαρκή μετατόπιση του πυθμένα της θάλασσας γύρω από τον κρατήρα. Γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220οC.

Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου