Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαθροθήρες σκοτώνουν τα τελευταία αγριόγιδα

Ενώ περιμένουμε στις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για την προστασία της βιοποικιλότητας, μια είδηση για τα αγριόγιδα από τα βορειοδυτικά μας σύνορα και συγκεκριμένα από το Γράμμο έρχεται να μας προβληματίσει.

Αλβανοί(μάλλον) λαθροθήρες σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση, στην προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ένας αλλοδαπός λαθροκυνηγός που κινούνταν στις απόκρημνες πλαγιές, έπεσε στον γκρεμό και τραυματίστηκε σοβαρά.

Το φαινόμενο, της εξόντωσης των αγριόγιδων, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια (μόνο 50 ζώα απόμειναν στο Γράμμο σύμφωνα με το "Αρκτούρος"), όπως λένε όσοι ζουν στην περιοχή είναι συχνό.

Το κυνήγι του αγριόγιδου απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Το ελληνικό αγριόγιδο έχει καφέ ανοικτό τρίχωμα το καλοκαίρι, το οποίο μετατρέπεται σε σκούρο τον χειμώνα. Το κεφάλι του είναι λευκό και έχει δύο σκούρες πλευρικές λωρίδες. Κύριο χαρακτηριστικό του τα όρθια κέρατα με τις κυρτές απολήξεις. Ο βιότοπος του είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές και οι κορυφογραμμές των βουνών.

Το Ελληνικό αγριόγιδο ανήκει στο υποείδος Rupicapra rupicapra balcanica και είναι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. Το αγριόγιδο σήμερα ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας: Βόρεια Πίνδος, Κεντρική-Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Όλυμπος, Ροδόπη, Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα. Έχουν μείνει περίπου 700 ζώα σε όλη τη χώρα.

Για να σωθούν τα αγριόγιδα πρέπει να γίνει :
 -Περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (βόσκηση, ορειβασία, αθλητικές πτήσεις κ.ά.) στους βασικούς πυρήνες διαβίωσης του αγριόγιδου.
- Φύλαξη και επιτήρηση των βιοτόπων.
 -Καμία διάνοιξη νέων δρόμων στους βιοτόπους του είδους.
  - Εποχικός αποκλεισμός της χρήσης συγκεκριμένων δρόμων ή οδηγούν σε κρίσιμα για το είδος σημεία του βιοτόπου του.
 - Εξασφάλιση της φυσικής επικοινωνίας των πληθυσμών.

 Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τίτλο «Παρακολούθηση των ειδών της πανίδας του Γράμμου». Το τμήμα της μελέτης για τα οπληφόρα εκπονήθηκε από τον κ. Χ. Παπαϊωάννου, βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

[Αρκτούρος]

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ χρηματοδοτούνται από τις συνδρομές των υποστηρικτών του, την εθελοντική προσφορά πολιτών και εταιρικές χορηγίες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης.

Διαβάστε και για την πανίδα της Ελλάδας απο την αρχαιότητα ως τις μέρες μας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…