Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κωνσταντινουπολίτες Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι(έκθεση)

Έκθεση με τίτλο "Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιοί Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι" ξεκινά στο Μουυσείο του Topkapi Sarayi τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 5 το απόγευμα. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και του μουσείου. Όσοι θέλουν να παραβρεθούν στα ΕΓΚΑΊΝΙΑ θα πρέπει να παραλάβουν την πρόσκληση τους από το Προξενείο.

Topkapi Palace
source


Η όλη ιδέα της έκθεσης προέκυψε από το βιβλίο της Mayda Saris, "Greek Painters of Istanbul"--“İstanbullu Rum Ressamlar”. Ένα βιβλίο που η έρευνα και προετοιμασία του κράτησε 5 χρόνια. Το βιβλίο αναφέρει Έλληνες ζωγράφους που είτε γεννήθηκαν στην Πόλη ή έζησαν και δούλεψαν εκεί από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Maya Saris
source
Η Σαρή, είναι συγγραφέας και δουλεύει ως σύμβουλος σε θέματα τέχνης στην Αρμένικη δίγλωσση εφημερίδα Agos της Κωνσταντινούπολης. Η Saris σε μια έρευνα της για Αρμένιους Ζωγράφους διαπίστωσε επίσης ότι οι πληροφορίες για τους Ρωμιούς ζωγράφους στις τουρκικές πηγές ήταν συγκεχυμένες, λανθασμένες ή και ελλειπής. Οπότε αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα και για αυτούς. Μίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος τη γνώρισε με τον Αθανάσιο Παππά, ιστορικό τέχνης και μητροπολίτη Καντίκιοϊ.

Στην πορεία, έβαλε αγγελίες σε εφημερίδες αναζητώντας πληροφορίες για το θέμα.

Οι ζωγράφοι, όντας διασκορπιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, είχαν διαφορετικό στυλ και είχαν επηρεαστεί από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό που τους ένωσε ήταν η αγάπη για την Κωνσταντινούπολη.

Το βιβλίο της Mayda Saris, "Greek Painters of Istanbul"--“İstanbullu Rum Ressamlar” έχει δημοσιευτεί στα Αγγλικά και Τούρκικα από τον εκδοτικό οίκο της Πόλης Birzamanlar Publishing.

Η έκθεση "Κωνσταντινουπολίτες Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι" θα διαρκέσει από 23.05 έως 30.06.2011.


Διαβάστε και για Τα έργα Ρωμιών Αρχιτεκτόνων στην Πόλη.


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…