20 Μαΐ 2011

Κωνσταντινουπολίτες Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι(έκθεση)

Έκθεση με τίτλο "Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιοί Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι" ξεκινά στο Μουυσείο του Topkapi Sarayi τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 5 το απόγευμα. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και του μουσείου. Όσοι θέλουν να παραβρεθούν στα ΕΓΚΑΊΝΙΑ θα πρέπει να παραλάβουν την πρόσκληση τους από το Προξενείο.

Topkapi Palace
source


Η όλη ιδέα της έκθεσης προέκυψε από το βιβλίο της Mayda Saris, "Greek Painters of Istanbul"--“İstanbullu Rum Ressamlar”. Ένα βιβλίο που η έρευνα και προετοιμασία του κράτησε 5 χρόνια. Το βιβλίο αναφέρει Έλληνες ζωγράφους που είτε γεννήθηκαν στην Πόλη ή έζησαν και δούλεψαν εκεί από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Maya Saris
source
Η Σαρή, είναι συγγραφέας και δουλεύει ως σύμβουλος σε θέματα τέχνης στην Αρμένικη δίγλωσση εφημερίδα Agos της Κωνσταντινούπολης. Η Saris σε μια έρευνα της για Αρμένιους Ζωγράφους διαπίστωσε επίσης ότι οι πληροφορίες για τους Ρωμιούς ζωγράφους στις τουρκικές πηγές ήταν συγκεχυμένες, λανθασμένες ή και ελλειπής. Οπότε αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα και για αυτούς. Μίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος τη γνώρισε με τον Αθανάσιο Παππά, ιστορικό τέχνης και μητροπολίτη Καντίκιοϊ.

Στην πορεία, έβαλε αγγελίες σε εφημερίδες αναζητώντας πληροφορίες για το θέμα.

Οι ζωγράφοι, όντας διασκορπιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, είχαν διαφορετικό στυλ και είχαν επηρεαστεί από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό που τους ένωσε ήταν η αγάπη για την Κωνσταντινούπολη.

Το βιβλίο της Mayda Saris, "Greek Painters of Istanbul"--“İstanbullu Rum Ressamlar” έχει δημοσιευτεί στα Αγγλικά και Τούρκικα από τον εκδοτικό οίκο της Πόλης Birzamanlar Publishing.

Η έκθεση "Κωνσταντινουπολίτες Ζωγράφοι στο Παλάτι Τόπκαπι" θα διαρκέσει από 23.05 έως 30.06.2011.


Διαβάστε και για Τα έργα Ρωμιών Αρχιτεκτόνων στην Πόλη.






licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου