23 Μαΐ 2011

Ημερίδα: "Το να είσαι ο άλλος-ο διαφορετικός-στην Τουρκία"

Πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο  "Το να είσαι ο άλλος-ο διαφορετικός-στην Τουρκία" πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην ημερίδα συζητήθηκε το ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Erkam Tufan Aytav με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτήτων, των Αλεβιτών, των ROM και μιας μαντηλοφορούσας εκπροσώπου.

Στο πάνελ, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι παρά μιας ανοχής στη διαφορετικότητα καλύτερο θα ήταν η Τουρκική κοινωνία να αποδεχθεί τους ανθρώπους των μειονοτήτων αλλά και αυτούς με διαφορετική άποψη,συνειδητά.

Στην ημερίδα υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να αλλάξει ουσιαστικά πρώτα η νοοτροπία του κόσμου πριν κάποια αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας.

"Την Ελληνική ομογένεια εκπροσώπησε" ο Γιώργος Στεφανόπουλος, κοσμήτορας του τμήματος μηχανικών του πανεπιστημίου Ισίκ(Işık) της Πόλης. Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, ότι "στην εποχή των Οθωμανών δεν υπήρχε διάκριση, υπήρχε το (παιδο)μάζωμα(devşirme). Αυτό άλλαξε στην εποχή του Ittihat ve Terakki(ρεφορμιστές Νεότουρκοι και το Κομιτάτο Ένωση και Πρόοδος). Στην Ανατολία άρχισαν διακρίσεις με βάση τη θρησκεία. Το κράτος άρχισε να μας θεωρεί εχθρούς. Υπήρξαν λεηλασίες καταστημάτων. Ανοίχτηκαν τάφοι. Αυτό ήταν μια πολιτική του κράτους ουσιαστικά. Όλα γίνανε για τη δημιουργία έθνους-κράτους.



Διαβάστε και ένα βιβλίο-έρευνα με παρόμοια θεματολογία που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα:


Πολιτισμός και διαφορετικότητα: Εμείς και οι άλλοι . -Δ. Γ. Μαγριπλής (επιμ.)




Πηγές στα Τουρκικά


Διαβάστε επίσης
για τις Πληγές του Φθινοπώρου όπου λέμε για την Ντιλέκ Γκιουβέν, για έθνος κράτος, Σεπτεμβριανά

Πολύ ενδιαφέρουσα Συνέντευξη του συγγραφέα για το βιβλίο(στα τούρκικα) όπου λέει αρχικά ότι υπήρξε η πολιτική του "ιδανικού πολίτη" από το κράτος, και ουσιαστικά 95% των πολιτών μείναν έξω από αυτόν τον προσδιορισμό("έμειναν έξω από την παρένθεση" κλέει ο Erkam Tufan Aytav).



Αν δεν το βλέπετε δείτε εδώ




licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου