29 Μαρ 2012

Αγία Σοφία iPhone - iPad app, Τουριστικός Οδηγός(-Hagia Sophia guide)

Τουριστικός οδηγός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, προσφέρεται ως εφαρμογή(Hagia Sophia app), και έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε από το App Store για iPhone, iPad και iPod touch. Η εφαρμογή υπάρχει σε 3 εκδόσεις: στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα και κοστίζει €2,39. Πάντως υπάρχει και μικρό site τους όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας, πληροφορίες για το Μουσείο, ώρες επίσκεψης και την ιστορία της στα Αγγλικά.


Εφαρμογή iPhone "Τουριστικός Οδηγός Αγίας Σοφίας"


Επίσης στο Site μπορείτε να ακούσετε μέσω του υπολογιστή σας, ως δείγμα, την εισαγωγή που κάνει η εφαρμογή iPhone "Τουριστικός Οδηγός Αγίας Σοφίας" στα Ελληνικά, Τούρκικα και Αγγλικά. Να έχετε υπόψη ότι στην ιστοσελίδα(κι όχι στην εφαρμογή), επειδή για τον ήχο χρησιμοποιεί το σύγχρονο HTML 5 audio, προβλήματα φαίνεται ότι δεν θα έχετε να τα ακούσετε, στον υπολογιστή, σε Firefox και Opera browsers. Ξεχάστε τον Internet Explorer. Σε Chrome και Safari ακούγεται με μικροπροβλήματα.

Η εφαρμογή Hagia Sophia Tour Guide στο iTunes λοιπόν και ας δούμε εν συντομία τι προσφέρει:

Hagia Sophia Tour Guide app

  • Ιστορία της Αγίας Σοφίας  Ηχητική περιγραφή ανά τμήμα, εικόνες και υποστηρικτικό κείμενο 
  • Βίντεο κατώτερου και ανώτερου επιπέδου 
  • Μωσαϊκά 
  • Slideshow με φωτογραφίες
  • Ισλαμικά χαρακτηριστικά
  • Πληροφορίες Μουσείου
Για την χρήση της εφαρμογής ΔΕΝ απαιτείται σύνδεση internet και φυσικά καλό θα είναι να έχετε ακουστικά μαζί :).

Δείτε Ένα διαφημιστικό βίντεο της εφαρμογής Hagia Sophia iPhone App:




Download Hagia Sophia iPhone App:



28 Μαρ 2012

Το αεροπλανοφόρο USS Enterprise στο Φάληρο

Βγαίνοντας το πρωί από το σπίτι μου με περίμενε μια έκπληξη στη Λ. Ποσειδώνος, αγκυροβολημένο έξω από τον κυματοθραύστη του Τροκαντερό βρισκόταν το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του κόσμου το USS Enterprise. Μια κινητή πολιτεία με το κατάστρωμα γεμάτο αεροπλάνα και ελικόπτερα, με άφησε άφωνο.


Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο μετά από τριήμερη παραμονή στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Περσικό Κόλπο για να παροπλιστεί στη συνέχεια, μετά 50 και πλέον χρόνια δράσης.

Μιλάμε για ένα θρύλο του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε πασίγνωστες ταινίες του Χόλιγουντ και ντοκιμαντέρ, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ. Το αεροπλανοφόρο Enterprise διαθέτει 8 πυρηνικούς κινητήρες και είναι το μακρύτερο πλοίο στο κόσμο.

Το Εντερπράιζ που καθελκύστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1960, έχει λάβει μέρος στην κρίση του κόλπου των Χοίρων της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, στο πόλεμο του Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Είναι το 6ο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με αυτό το όνομα, το πρώτο ήταν ιστιοφόρο που πολέμησε στο πόλεμο της ανεξαρτησίας και το 5ο αεροπλανοφόρο που χάθηκε στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο..... Ας μη ξεχνάμε και το αστρόπλοιο USS Enterprise από τη σειρά ταινιών και τηλεοπτικών σειρών Star Trek.



Wikipedia

Έκθεση με αφορμή τα 90 χρόνια από τη καταστροφή της Σμύρνης στο μουσείο Μπενάκη

Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1924)λέγεται το ντοκιμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση, που εγκαινιάστηκε τη Τρίτη 27 Μαρτίου, στο μουσείο Μπενάκη.

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτης και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ. Προσπαθούν να διηγηθούν ολόκληρη την ιστορία και από τις δύο πλευρές. Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιστορικοί αναλύουν τα γεγονότα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου. Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ.

Παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που συγκεντρώθηκε από τα μέχρι τώρα κλειστά αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.


Πηγή

24 Μαρ 2012

35 Εκπληκτικές κάμερες στην Πόλη(Istanbul webcams)

Τι θα λέγατε για 35 Full HD 1080 P HQ κάμερες της Κωνσταντινούπολης(Istanbul webcams) live 24 ώρες το 24ωρο, fullscreen σε επιλεγμένα σημεία της Πόλης; Όχι traffic cams, τουριστικές που λένε με καθαρή εικόνα και μερικές και με ήχο.

Ο Δήμος της Πόλης διαθέτει λοιπόν site με live webcams Με 24ωρο feed. Όμως, δεν ανακάλυψα έτσι αυτές τις κάμερες της Κωνσταντινούπολης. Κάποιοι είχαν φτιάξει σε άλλη διεύθυνση στο ίντερνετ πιο μοντέρνο από άποψη σχεδιασμού κι όχι καμερών site.

Σκεφτόμουν λοιπόν, να στείλω στους τελευταίους email και να τους ρωτήσω γιατί δε διαθέτουν τουλάχιστον για τη μια από τις κάμερες embed code ώστε να βάζει το live feed ο κόσμος στα blog του. Και μια ωραία πρωία έκλεισαν. Είχαν την ευγένεια να αναφέρουν το link για τις κάμερες στην Πόλη[webcams link].

Το site, η σελίδα μάλλον, με τις κάμερες στην Κωνσταντινούπολη, είναι εύκολο στη χρήση. Κλικ σε μια εικόνα όπου αναφέρεται και η τοποθεσία της κάμερας και αυτό ήταν. Πρώτα ανοίγει η κάμερα σε μικρό παράθυρο το οποίο μπορείτε αν θέλετε να μεγαλώσετε, να το κάνετε fullscreen. Με το πλήκτρο Esc μικραίνει πάλι.

Βόσπορος: Νυχτερινό screenshot από webcam στην Πόλη


Οι κάμερες είναι κινούμενες, με μικρή ταχύτητα περιστροφής.

Για να δείτε χωρίς προβλήματα τις HD κάμερες αυτές, η ταχύτητα σύνδεσης σας στο ίντερνετ να είναι γρήγορη.

Τον σύνδεσμο για τις κάμερες στην Κωνσταντινούπολη τον έδωσα πιο πάνω. Για μερικές από τις τοποθεσίες που δείχνουν οι κάμερες έχω γράψει άρθρα:


Άλλες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες που δείχνουν οι κάμερες στην Πόλη είναι Μεγάλη οδός του Πέρα[istiklal], Τάξιμ, Πύργος Γαλατά, Τσάμλιτζα, ύψωμα Δράγος όπου φαίνεται η Χάλκη και Αντιγόνη, Εμίνονου κλπ.

Συγκινητικό εκτός από εντυπωσιακό.




18 Μαρ 2012

Dark Shadows

Dark Shadows, η νέα ταινία του Τζόνυ Ντεπ βασισμένη στη gothic σαπουνόπερα του ABC που παιζόταν από το 1967 ως το 1971 σε σενάριο του Art Wallace. Οι Tim Burton, Quentin Tarantino ακόμα και η Μαντόνα δήλωναν φανατικοί τηλεθεατές της τηλεοπτικής αυτής σειράς.

Έτσι ο Τιμ Μπάρτον σκηνοθετεί την ταινία με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Michelle Pfeiffer και Eva Green. Ένα σκοτεινό και gothic παραμύθι τρόμου που θα βγει στις αίθουσες με επίσημη πρεμιέρα τις 11 Μαΐου.



Υπόθεση
Μια οικογένεια το έτος 1752, για να αποφύγει μια κατάρα που τη βασανίζει, ταξιδεύει από το Liverpool της Αγγλίας στη μακρινή Αμερική για να κάνει μια νέα αρχή. Μα τελικά ο Joshua και η Naomi Collins και ο νεαρός γιος τους Barnabas θα δουν πως δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Πηγή

Το trailer της ταινίας που μόλις κυκλοφόρησε:


16 Μαρ 2012

Κοινωνικοί λαχανόκηποι

Η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους βιολογικό λαχανόκηπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Η σχολή παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, καθώς και νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ., με ένα συμβολικό, ενοίκιο 120 ευρώ το χρόνο, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων.

Σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Στην Αμερική και τον Καναδά αυτό το σύστημα εφαρμόζεται από το 1970. American Community Gardening Association

Στο Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού στην Κηφισιά εδώ και δυο χρόνια γίνονται σεμινάρια επιμόρφωσης σε αγροτικές δραστηριότητες. Σύντομα θα φτιαχτούν και κοινωνικοί λαχανόκηποι.


Στη Λάρισα:
Παρόμοιο πρόγραμμα πάντα για βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζει και ο δήμος Λάρισας, σε άνεργους δικαιούχους στην αρχή και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

ο Δημοτικός Λαχανόκηπος Λάρισας έχει χωροθετηθεί στη συνοικία της Νέας Πολιτείας και καλύπτει έκταση 20 στρεμμάτων, η οποία μετά την περίφραξή της χωρίστηκε σε τεμάχια των 50 τ.μ το καθένα. Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει δωρεάν διετή παραχώρηση των τεμαχίων για δύο χρόνια, με την υποχρέωση διάθεσης του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου για τις ανάγκες των απόρων Λαρισαίων.

Και ο Δήμος Δράμας ξεκινά ανάλογο πρόγραμμα κοινωνικών λαχανόκηπων. Το ίδιο κάνει και ο δήμος Τρικάλων.

Κοινωνικός λαχανόκηπος θα γίνει και κοντά στο Βόλο, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το εγχείρημα μιμούνται πλέον και στην Έδεσσα στη Μυτιλήνη και Τρίπολη.

Κοινωνικός λαχανόκηπος λειτουργεί πλέον και στο Δήμο Αμαρουσίου.

Καθώς και ο δήμος Αλεξανδρούπολης όπως βλέπετε στο παρακάτω video. 27 στρέμματα τα οποία θα εκμεταλλεύονται 272 συνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι.




.

15 Μαρ 2012

Μουσείο Τιτανικού στο Μπέλφαστ

Ένα μεγαλειώδες μουσείο αφιερωμένο στο Τιτανικό, από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του έως το ναυάγιο του, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου στο Μπέλφαστ, την πόλη όπου ναυπηγήθηκε πριν από έναν ακριβώς αιώνα το διάσημο υπερωκεάνιο.

Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή των παλιών ναυπηγείων του Μπέλφαστ, το κτίριο έχει έξι επίπεδα και αποτελείται από 4 πλώρες πλοίων που σχηματίζουν ένα αστέρι.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τη πολυτέλεια των καμπινών της πρώτης θέσης (έχουν αναδημιουργηθεί με όλα τους τα τμήματα οι αυθεντικές καμπίνες) μα και να δει την ασχήμια της τρίτης θέσης.

Τίποτα δεν είναι αυθεντικό, τα πάντα έχουν αναδημιουργηθεί, από τα πιατικά έως τα έπιπλα.

Κατεβάστε το φυλλάδιο Τιτανικός Μπέλφαστ σε pdf 1MB.
Οι εργασίες για το μουσείο διήρκεσαν συνολικά εννέα χρόνια και κόστισαν 117 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ο δικός μας Πύργος του Άιφελ δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του μουσείου, 425.000 επισκέπτες αναμένονται κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Titanic stories Belfast

Titanic Belfast experience, πάρτε μια γεύση από το μουσείο.

13 Μαρ 2012

Μετεωρίτης διαπέρασε στέγη στο Οσλο


Ένα κομμάτι από σπάνιο είδος μετεωρίτη βάρους 485 γραμμαρίων τρύπησε στέγη σπιτιού στο Όσλο της Νορβηγίας. Οι κάτοικοι του σπιτιού για καλή τους τύχη έλειπαν. Από τη πρόσκρουση ο μετεωρίτης έσπασε στα δύο, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.



Είναι πολύ σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο και αν έχεις την τύχη να μη σε χτυπήσει, έχεις και μεγάλο οικονομικό όφελος, 670 ευρώ το γραμμάριο τα αγοράζουν οι επιστήμονες, όπως λέει ο γεωφυσικός Hans Amundsen σε Νορβηγική ιστοσελίδα.

Τον Ιανουάριο μετεωρίτης από τον Άρη βάρους 7 κιλών έπεσε στο Μαρόκο στη κοιλάδα Oued Draa, ευτυχώς όχι σε κατοικημένη περιοχή. Ένα γραμμάριο μετεωρίτη είναι 10-15 φορές ακριβότερο από ένα γραμμάριο χρυσό.

8 Μαρ 2012

Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια, 46 πανέμορφα ορεινά χωριά, βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, μέσα στο δάσος με απίστευτη θέα και μια ηρεμία που είναι πρωτόγνωρη για ένα κάτοικο της πόλης. Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες και το παγκοσμίως γνωστό φαράγγι του Βικου.

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο, γραφικά σοκάκια και φιλόξενοι ξενώνες που σε κάνουν να νομίζεις πως ταξίδεψες στο παρελθόν.

Η καφέ αρκούδα , το ζαρκάδι , το αγριόγιδο , καθώς και για πολλά είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της Μαύρης Πεύκης, Βελανιδιάς και Οξιάς που καταλαμβάνουν το 80% του εδάφους της περιοχής. 167 είδη πουλιών 20 ερπετών και 10 είδη αμφίβιων ζουν εδώ.

kolympithres

Να επισκεφθείτε τις κολυμπήθρες στο Πάπιγκο εκεί που έκανε τα μπάνια του ο Αλή Πασάς. 500m πριν το Μικρό Πάπιγκό, στα αριστερά σας θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες, εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε ή να κολυμπήσετε.

Θα εκπλαγείτε από τα καλντερίμια όπως αυτό (άνω φώτο) με τα 1200 σκαλιά που στη κορφή του βρίσκεται το Βραδέτο. Παρόμοια καλντερίμια συναντώνται σε όλη την περιοχή, όπως είναι η Σκάλα της Βίτσας που ενώνει τη Βίτσα με το Κουκούλι, όπως και η Σκάλα Κουκουλίου που ενώνει τους Κήπους με το Κουκούλι.

Πολλά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια υπάρχουν στα Ζαγοροχώρια, που δείχνουν την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους προηγούμενους αιώνες. Το γεφύρι της Κόνιτσας, το Καλογερικό ή γεφύρι του πλακίδα, το γεφύρι του Βοϊδομάτη, το γεφύρι του Νούτσου, και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά



Μεταξύ Βίτσας και Μονοδένδρι έχει ανακαλυφθεί ένας οικισμός της αρχαίας φυλής των Μολοσσών, του 9ου πχ αιώνα. Οι τάφοι στο νεκροταφείο του οικισμού ήταν ασύλητοι και γεμάτοι κτερίσματα, όπλα και κοσμήματα.

Οι δρακολίμνες, εντυπωσιακά απομεινάρια των παγετώνων είναι γνωστές από τους μύθους και του θρύλους σαν δημιουργήματα γιγάντων (δράκων) που έπαιζαν πετροπόλεμο με βράχια. Η δρακολίμνη της Γκαμήλας, η δρακολίμνη του Σμόλικα, η Αλπική λίμνη Γκίστοβα του Γράμμου, Αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και Αλπική λίμνη Βερλίγκα στο Περιστέρι.

Υπάρχουν και αρκετά μοναστήρια στα Ζαγοροχώρια όπως η Παναγιά η Σπηλιώτησσα που κρέμεται από το βράχο πάνω από το Βοϊδομάτη. Η Μονή Ρογκοβού έξω από το Τσεπέλοβο, η Μονή Βουτσάς στο χωριό Γρεβενίτι στο Ανατολικό Ζαγόρι και στο Μονοδένδρι η Μονή της Αγ. Παρασκευής που χτίστηκε το 1412 από τον Μιχαήλ, Βοεβόδα.

Αν ενδιαφέρεστε για διαμονή εδώ μπορείτε να δείτε όλους τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια με τηλέφωνα. Zagoroxoria.gr

Το αρχοντικό της Αρίστης στο ομώνυμο χωριό.

7 Μαρ 2012

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι ημέρα γιορτής και ανάδειξης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών όλου του κόσμου. Ημέρα προβολής των διεκδικήσεων για γυναίκες πολλών χωρών.

Σαν αφετηρίες για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας "θεωρούνται μεταξύ άλλων η διακήρυξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής(1909) και η μεγάλη πυρκαγιά του εργοστασίου Triangle Shirtwaist(ΝΥ, 1911) στην οποία έχασαν τη ζωή τους 146 εργάτες οι περισσότερες γυναίκες μετανάστριες".

UPDATE 2012: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Μουσική παράσταση με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας» στην Καβάλα

Η 8η Μαρτίου "καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin), το 1910 κατά την διάρκεια της Δευτέρας Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη".

Οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία "αποδείχτηκαν ως το πρώτο στάδιο για την Σοβιετική Επανάσταση του 1917".

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977, την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.

Μήνυμα Παπούλια για την φετινή Ημέρα της Γυναίκας(2010)


"Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αποτελούν ακόμα ευπαθή ομάδα, ευάλωτη στις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση αλλά και τη βία. Οι αγώνες της γυναίκας, αλλά και όλων μας, για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας θα πρέπει να ενταθούν. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει αυτή την ανάγκη"




Πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day
http://www.capital.gr/News.asp?id=920847 
http://www.matia.gr/7/74/74_1_3.html





licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Νέα Υόρκη: Διάλεξη με τίτλο «Ανάβαση Ψυχής με Καζαντζάκη και Πρεβελάκη»

4 ελληνοαμερικανικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης διοργανώνουν εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη και Παντελή Πρεβελάκη στην αίθουσα του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» [Minos Cretan Society, see map]στην Astoria στις 11 Μαρτίου. Η διάλεξη έχει τίτλο «Ανάβαση Ψυχής με Καζαντζάκη και Πρεβελάκη» [‘Lifting The Soul Upwards With Cretan Poets Kazantzakis And Prevelakis’].

source


Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Δρ. Χρύσα Δαμιανάκη με θέμα «Ανάβαση Ψυχής με Καζαντζάκη και Πρεβελάκη» [‘Lifting The Soul Upwards With Cretan Poets Kazantzakis And Prevelakis’].

Τη διάλεξη οργανώνουν τα Ιδρύματα «Πολιτισμική Κρήτη» και «Έρικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος», μαζί με με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και τον Σύλλογο Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως».


5 Μαρ 2012

Αρχαίο Επιτάλιο, πλημμυρισμένο έχει αφεθεί στη τύχη του

Αρχές του 1967 και η κατασκευή του αρδευτικού έργου της Επιταλιώτικης πεδιάδας κοντά στην εθνική οδό Πύργου Κυπαρισσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα σκαπτικά μηχανήματα σκοντάφτουν σε κάποιες λίθινες κατασκευές.

Η Ζ΄Εφορεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη επικεφαλή βγάζουν το συμπέρασμα πως είναι το αρχαίο Επιτάλιο, που ο Αλφειός με τις προσχώσεις του είχε καλύψει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ανασκαφές που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και τελείωσαν την 30η Νοεμβρίου του 1967, βγάζουν στο φως 24 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου και χιλιάδες κινητά ευρήματα. Είναι φανερό για όποιον γνωρίζει έστω και το ελάχιστο την αρχαιολογία πως έγινε επιεικώς προχειρότατη δουλειά.

eptalio

45 χρόνια μετά ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Επiταλίου βρίσκεται στη κατάσταση που τον άφησε ο κύριος Θέμελης και είναι αφημένος στην τύχη του, μάλιστα τον τελευταίο καιρό είναι και πλημμυρισμένος.

Χωρίς χώρο στάθμευσης, εύκολη προσπέλαση, ανάδειξη και επισήμανση των αρχαιοτήτων, φύλαξη. Μόνο αυτή η μικρή ταμπελίτσα και η (ο θεός να την κάνει) είσοδος και περίφραξη, που βλέπετε στη φώτο.

Σύλλογος Επιταλιωτών Αθήνας "ο Αλφειός"

2 Μαρ 2012

Aγνωστη παρτιτούρα του Mozart

Μια άγνωστη ως σήμερα παρτιτούρα - για σόλο πιάνο - της νεανικής περιόδου του Wolfgang Amadeus Mozart, εντοπίστηκε από ένα λέκτορα του Πανεπιστήμιου του Ινσμπρουκ, όπως ανακοινώθηκε από το Ιδρυμα Μότσαρτ.

Η παρτιτούρα είναι γραμμένη από επαγγελματία γραφέα του Τυρόλο σε ένα σημειωματάριο που χρονολογείται γύρω στο 1780.

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις (παραλλαγές), φαντασίες, σονάτες, άριες κ.α.

Η μουσική σύνθεση αποφασίστηκε να παρουσιαστεί δημόσια στις 23 Μαρτίου στο Σάλτσμπουργκ

Ανακοίνωση ινστιτούτου Mozart

Telegraph



1 Μαρ 2012

Σισμανόγλειο Μέγαρο, Παρουσίαση Βιβλίου: "Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (1922 - 1930)"

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, στις  05.03.2012 θα γίνει η Παρουσίαση Βιβλίου:  "Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (1922 - 1930), από την αντιπαλότητα στη συνδιαλλαγή" του Σταύρου Χ, Γιωλτζόγλου.

Η πρόσκληση του Ελληνικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης


Η παρουσίαση του βιβλίου "Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (1922 - 1930), από την αντιπαλότητα στη συνδιαλλαγή"  θα ξεκινήσει στις 7 μμ τη Δευτέρα 05.03.2012 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη  βρίσκεται  στο μέσο περίπου της Μεγάλης Οδού του Πέρα, στην σημερινή İstiklal caddesi. Στεγάζει την προξενική κατοικία και πολλαπλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.



Ο Σταύρος Γιωλτζόγλου υπηρετεί ως Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Γεννήθηκε στις Αυλές Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας (1999) . Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και θέατρο στα Πανεπιστήμια Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.


video Παρουσίαση Βιβλίου "Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (1922 - 1930), από την αντιπαλότητα στη συνδιαλλαγή" του  Σταύρου  Γιωλτζόγλου  στα Σέρβια  5 Φεβρουαρίου 2012





 Το βιβλίο "Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις (1922 - 1930)" μπορείτε να το παραγγείλετε Online από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης

Αρχιτεκτονικός αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο φως στη Βεργίνα

Στη Βεργίνα και συγκεκριμένα στον λόφο του Ανακτόρου των Αιγών, το οποίο αναστηλώνεται εδώ και δυο χρόνια βρέθηκε ένας απροσδόκητος αρχιτεκτονικός θησαυρός.


Ενας κιβωτιόσχημος τάφος της παλαιοχριστιανικής εποχής ήταν φτιαγμένος από 8 λίθινα ψευδοπαράθυρα του ανακτόρου από τα οποία τα 6 βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και διατηρούν όλες τις λεπτομέρειες.

"Ένα εύρημα με τεράστια αξία, αφού μαζί με τους ιωνικούς αμφιπεσσοκίονες και τα επιστύλιά τους μας επιτρέπει να αποκτήσουμε με τον πιο σαφή και χειροπιαστό τρόπο μια πραγματική εικόνα για τον άνω όροφο του κτιρίου, γεγονός απολύτως σπάνιο, αν όχι μοναδικό για μνημεία αυτής της εποχής" λέει η διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοταρίδη και συμπληρώνει "η γοητεία ελληνιστικής σκηνογραφίας τώρα μπορεί να αναστηθεί όχι μόνο στα σχέδια και στην εικονική ουτοπία, αλλά στον πραγματικό χώρο, πέτρινη, αυθεντική και χειροποίητη, με όλο το βάρος και την αναστημένη αλήθεια της".

Η συντήρηση έχει φέρνει στο φως και άλλα νέα ευρήματα, όπως θραύσματα από χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε σε έναν από τους ανδρώνες που συντηρείται.

Γίνετε πολύ σπουδαία δουλειά στη συντήρηση, για τη συντήρηση του ψηφιδωτού ενός άλλου ανδρώνα, με αναπαράσταση της αρπαγής της Ευρώπης, μεταφέρθηκαν βότσαλα από την κοίτη του Αλιάκμονα, τα οποία κοσκινίστηκαν και διαλέχτηκαν οι σπάνιες πολύτιμες ψηφίδες που ταιριάζουν σε χρώμα, ποιότητα και μέγεθος για να γίνουν οι συμπληρώσεις.

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει το έργο και γενικά την ιστορία του ανακτόρου.


Πηγή Μακεδονία