Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάρπαθος... τα έχει όλα !

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων.  Έχει μακρόστενο σχήμα και στο βόρειο μέρος του νησιού με ένα στενό πορθμό 100 μέτρων, χωρίζεται απο τη Σαρία που στα χαρτιά είναι ένα άλλο νησί απο τα Δωδεκάνησα, (τα οποία είναι πολύ περισσότερα από 12 στη πραγματικότητα).

Αυτό το βόρειο μέρος της Καρπάθου αποτελεί το καταφύγιο άγριας ζωής Βανάντα και είναι ισως και λίγο μεγαλύτερο απο τη Σαρία. Υπάρχουν πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων. Το Φυτό Silene Holzmanii είναι ένα τρωτό είδος, ενδημικό του Αιγαίου, το οποίο προστατεύεται απο την Συνθήκη της Βέρνης και την Ελληνική Νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81).

Υπάρχουν επίσης εκτεταμένα δάση κωνοφόρων με  τραχεία πεύκη (Pinus Brutia) γνωστό και σαν Τουρκικό πεύκο ή Καλαβρέζικο πεύκο.  Συναντούμε επίσης απότομους γκρεμούς και περιορισμένης έκτασης αμμώδεις παραλίες, σάρρες, χάσματα και μικρά φαράγγια που είναι ολα χαρακτηριστικά του νησιού. Επίσης πηγές με τρεχούμενο νερό, οι οποίες περιβάλλονται απο βλάστηση με υδροχαρή φυτά. Έχει μεγάλη αισθητική αξία η περιοχή αυτή λόγω της γεωμορφολογίας της και των πευκοδασών της.Κέδροι που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ποσδίδουν στην περιοχή ενα χρώμα μοναδικό Τα φυτα αυτά θεωρούνται προστατευόμενα. Η περιοχή οριοθετείται απο τους κόλπους Λαρές, Άδειας, Βρόντης και το ακρωτήρι Μάραθος. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται απο το βουνό Καλή Λίμνη.

 Το Μεσαίωνα, το νησί ονομαζόταν Σκαρπάντο (Scarpanto).Η Κάρπαθος είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού και νήσος της γέννησης του Πρωτέα, εδώ ανατράφηκε και μορφώθηκε η θεά Αθηνά.   Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ρόδιους.

 Υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις: η Αρκέσεια, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Νίσυρος, στη νησίδα Σαρία που παλαιότερα ήταν ενωμένη με την Κάρπαθο[4]. Στον πορθμό πλάτους 100 περίπου μέτρων που χωρίζει σήμερα τα δυο νησιά, από τη μεριά της Καρπάθου, υπάρχουν ερείπια του αρχαίου ναού του Πορθμίου Ποσειδώνα, ενώ ο όρμος του Τριστόμου ήταν το μεγάλο φυσικό λιμάνι της αρχαίας Βρυκούντος.

Η ελευθερία σο Β Παγκόσμιο πόλεμο ήρθε νωρίτερα απ την υπόλοιπη Ελλάδα 5/10/44 οι κάτοικοι των Μενετών ξεσηκώθηκαν και η Ιταλική φρουρά παραδόθηκε.  Στις 8 Οκτωβρίου μια βάρκα με αποστολή Καρπαθίων, η Ιμμακολάτα, ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο για να ανακοινώσει το μήνυμα της ελεύθερης Καρπάθου.

Η Κάρπαθος ή Πηγάδια, όπως αλλιώς είναι γνωστή η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του. Είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Ποσείδιο. Στην κορυφή του λόφου σώζονται τμήματα από την αρχαία ακρόπολη και από τα κυκλώπεια τείχη.  Η πόλη είναι σύγχρονη σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, τα σπίτια είναι κτισμένα απο πλούσιους ομογενείς κυρίως απο την Αμερική αλλά και από όλη την υφήλιο.

Oλυμπος


Από τη μια βλέπεις τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο της πόλης.  Και απο την Άλλη τα δημόσια κτίρια που πλήρωσαν οι Ελληνοαμερικάνοι και είναι σα να βρίσκεσαι σε μεγαλούπολη. Πολλές καθαρές αμμουδιές υπάρχουν γύρω από το λιμάνι. Η παραλία της πόλης με την εκτεταμένη αμμουδιά προσελκύει πλήθος κόσμου.

Το Απέρι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ξεχωρίζει για την αρχοντική του λάμψη. Υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού από το 1700 έως το 1892.
Όταν έλειψαν οι κίνδυνοι απο την θάλασσα, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε απο το αθέατο Απέρι στα Πηγάδια κοντά στη θάλασσα. 8 χιλιόμετρα νότια και φτάνεις στη Σημερινή πρωτεύουσα.
Έμεινε όμως η αρχοντιά... Και η έδρα του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου, η μικρότερη του ελλαδικού χώρου.

Η παραλία Κυρα Παναγιά

Η Κυρά Παναγιά είναι μια από τις διασημότερες και από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Καρπάθου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Έχει εύκολη πρόσβαση από το χωριό Απέρι. Είναι κάτι που δε πρέπει να το χάσει κανείς επισκέπτης του νησιού.


Οι Μενετές και η παραλία τους Αμμοοπή.  Βρίσκεται στη μέση της διαδρομής από το αεροδρόμιο του νησιού προς την πόλη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό ως τόπο διαμονής. Επιπλέον διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες, άρτια οργανωμένη, που προσφέρετε για θαλάσσια σπορ. Απέχει 6 χλμ. από τα Πηγάδια και εκει βρίσκονται μερικά πολυτελέστατα ξενοδοχεία, μα και φτηνά ενοικιαζόμενα δωμάτια μια περιοχή για όλα τα βαλάντια.
Αυτά τα σπίτια της Βωλάδας (Βολάδα), τα ασπρισμένα δρομάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές μοιάζει να τη φυλούν τα ερείπια τριών κάστρων, κτισμένων σε τρεις διαφορετικές εποχές.

Το Όθος συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου σε 510 μέτρα υψόμετρο. Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, το ξυλόγλυπτο σουφά, τα υφαντά, τα κεντήματα και τα άλλα στολίδια με την ησυχία του, αφού ένα απο αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο. Στο Όθος ανοίκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά.

Σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Αρκάσα. Είναι κτισμένο σε μια εύφορη περιοχή και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την καταπράσινη φύση του. Στο λόφο Παλαιόκαστρο θα δείτε τα λείψανα της αρχαίας πόλης Αρκεσίας. Στην ίδια περιοχή σώζονται και τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Αναστασίας, όμως το πανέμορφο ψηφιδωτό δάπεδο μεταφέρθηκε στη Ρόδο.Άλλα χωριά το Φοινίκι με τις υπέροχες ψαροταβέρνες. Το Μεσοχώρι με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τα δημόσια κτίρια γιατί βρίσκεται 31 χιλιόμετρα απ το λιμάνι, δίπλα του το μικρό παραθαλάσσιο χωριό Λευκός.  Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία και αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ακριβώς απέναντι θα δείτε το νησάκι Σώκαστρο, στο οποίο υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ανασκαφές. Σε απόσταση 4 χλμ. από το Μεσοχώρι βρίσκεται και ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, το Σπόα. Διατηρεί κι αυτό τη παραδοσιακή του φυσιογνωμία και γοητεύει τους επισκέπτες του.

Και τώρα φτάσαμε στο καλύτερο.  Η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Εδώ ο αδηφάγος χρόνος δεν άγγιξε τίποτα. Αιώνες τώρα έχει σεβαστεί αυτή την απίστευτη ομορφιά του τόπου και τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, που έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Το χωριό αυτό ιδρύθηκε πριν από 5 περίπου αιώνες, όταν ένα ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την παραλιακή πόλη Βρυκούντα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Βρυκούντα άκμασε την κλασική εποχή και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Καρπάθου.

Το χωριό αυτό δε διαφημίστηκε ποτέ,  όμως κάποιοι τουρίστες το ανακάλυψαν και από στόμα σε στόμα έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Η "λαχανόπιτα" που κυκλοφορεί σε όλο το νησί στην Όλυμπο λέγεται "κοπέλα".


Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, λόγο της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη τόσο την φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε τη τοπική τους διάλεκτο – αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής – η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία. Εκτός από τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες. Όπως, της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου.

Στη κατοχή η Κάρπαθος επαναστάτησε και αιχμαλώτισε τους Γερμανούς βδομάδες πριν ελευθερωθεί η  υπόλοιπη Ελλάδα.

ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Restaurants, coffee shops and night clubs Karpathos information

Αll  other  shops

TRANSPORTS   from air or by sea


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…