22 Μαΐ 2010

Συνθετική ζωή - Έλληνας πίσω από τη χρηματοδότηση

Human genome
Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες "δημιούργησαν" το πρώτο ζωντανό οργανισμό που που έχει εξολοκλήρου συνθετικό DNA. Συνθετική ζωή δηλαδή.

Για την ακρίβεια, ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον Craig Venter ο οποίος ανήκε αρχικά στην ομάδα που αποκωδικοποίησε τελικά την πρώτη αλληλουχία βάσεων του ανθρώπινου DNA, και μετά έφτιαξε δική του ιδιωτική πρωτοβουλία, πρώτα συνέθεσαν το γονιδίωμα(έχοντας ως οδηγό αντίγραφο ενός φυσικού μικροοργανισμού) και μετά το εισήγαγαν σε ξενιστή(host cell). Οπότε ο ξενιστής με τις νέες εντολές που πήρε από το συνθετικό DNA μεταλλάχθηκε σε μικροοργανισμό που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως φυσικός μικροοργανισμός. Ο μικροοργανισμός που δημιούργησαν, και είναι εντελώς διαφορετικός από τον ξενιστή, πολλαπλασιάστηκε δισεκατομμύρια φορές.



UPDATE: Έλληνας πίσω από τη χρηματοδότηση του J. Craig Venter Institute, Ο Dr. Aris Patrinos πρόεδρος της Synthetic Genomics Inc.

Ο Dr Venter και η ομάδα του πιστεύουν(με το...αζημίωτο)  ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί κάποτε για να φτιαχτουν συνθετικοί μικροοργανισμοί που
  • θα είναι χρήσιμοι στην καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος(πχ θα καταναλώνουν CO2.
  • θα βοηθούν στη σύνθεση νέων "πράσινων" καυσίμων.
  • θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν νέα εμβόλια
  • κλπ
Άλλοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί. Πιστεύουν ότι απελευθερώνοντας έναν τέτοιο οργανισμό στο περιβάλλον, όπου δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει να συμπεριφέρεται τελικά, ίσως  καταπολεμήσουμε έναν ρύπο δημιουργούμε όμως άλλον.

Επίσης αυτοί που κριτικάρουν τέτοιες μεθόδους αναφέρουν τον κίνδυνο τρομοκράτες ή επιθετικά  και ασταθή κράτη θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για να φτιάξουν φτηνά και εύκολα βιολογικά όπλα.

Οι αντιδράσεις θυμίζουν αυτές εναντίον γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και οργανισμών. Η τεχνολογία αυτή όμως ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.


[image]
'Artificial life' breakthrough announced by scientists--BBC
And man made life--Economist
Η ώρα της συνθετικής ζωής έφθασε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου