22 Μαΐ 2010

Ερείπιο έχει γίνει η μονή του Δαφνίου

Η μονή Δαφνίου εδώ και 11 χρόνια έχει μετατραπεί σε ερείπιο από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του 1999.

Ολυμπιάδα κάναμε, κατάφεραν να αδειάσουν τελείως τα ταμεία του κράτους και να μας οδηγήσουν σε πτώχευση. Όμως για το σημαντικότατο αυτό βυζαντινό μνημείο που αποτελεί κόσμημα για την πρωτεύουσα, δεν έχει καν συνταχθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του.
Μήπως δεν υπήρχε δυνατότητα για μίζα;



Στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, αριστερά της Ιεράς Οδού βρίσκεται το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού. Εκεί που κάποτε ήταν το αρχαίο ιερό του Δαφνίου Απόλλωνα. Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο με δύο πύλες εισόδου. Σε μικρή απόσταση από αυτές, διατηρούνται τα ερείπια κτισμάτων, ίσως των αρχικών κελλιών.

Το εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο πρωτοκτίστηκε τον 10ο αιώνα, στην αρχή πιθανώς ως οχυρό για την επαπειλούμενη εισβολή των Βουλγάρων. Τον 11 αιώνα επί δυναστείας των Κομνηνών κτίστηκε το Καθολικό που ανήκει στον οκταγωνικό τύπο. Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες διαστάσεις του τρούλου και ο τρόπος στήριξής του, που αφήνουν ενιαίο και ελεύθερο τον κεντρικό χώρο.

Ο πολυτελής διάκοσμος στο εσωτερικό, με τα μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, τις ορθομαρμαρώσεις και τον μαρμάρινο διάκοσμο, του οποίου δείγματα μόνον σώζονται, συνδέουν την ίδρυση του μνημείου με κύκλους της αυτοκρατορικής αυλής.

Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, μετά από σοβαρές βλάβες που προκάλεσε σεισμός, οι Κιστερκιανοί μοναχοί που κατείχαν την μονή έκαναν εκτεταμένες ανακατασκευές στον εξωνάρθηκα, ενώ η κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το νάρθηκα μετατράπηκε σε μαυσωλείο για την ταφή των δουκών της Αθήνας.

Η μονή του Δαφνίου περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη φωτογραφία βλέπετε το ψηφιδωτό του παντοκράτωρα από το καθολικό του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου