20 Μαΐ 2010

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της, κατά μια εκδοχή πήρε το όνομα της από τους Δωριείς αποίκους που όταν κτίζανε την πόλη βρήκαν ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, άστυ + παλαιά.

Λιμάνι Αστυπάλαιας
Λιμάνι Αστυπάλαιας
Κατά τη μυθολογία η Αστυπάλαια ήταν αδερφή της Ευρώπης. Ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά βρίσκεται πιο κοντά στις Κυκλάδες γι αυτό και είναι το τελευταίο λιμάνι που πιάνουν τα πλοία που πάνε στις Μικρές Κυκλάδες και την Αμοργό.





Το κάστρο της Αστροπαλιάς που έκτισε, στην κορυφή του λόφου, η οικογένεια των Γκουερίνι που διοικούσε το νησί την εποχή της Ενετοκρατίας είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού όπως και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που βρίσκετε δίπλα στο κάστρο.

Ανεμόμυλοι, δεκάδες εκκλησίες και τα κατάλευκα νησιώτικα σπίτια δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο. Από το 1998 λειτουργεί και αρχαιολογικό μουσείο.

Στο κέντρο περίπου του νησιού μια λωρίδα γης πλάτους 100 μέτρων χωρίζει την Αστυπάλαια στα δύο, το μέσα και το έξω νησί. Η πρωτεύουσα όπως και στα περισσότερα νησιά ονομάζεται Χώρα. Στην Ανάληψη (Μαλτεζάνα) 10 χιλιόμετρα από τη χώρα βρίσκεται το αεροδρόμιο, το Λιβάδι και το Βαθύ είναι οι υπόλοιποι οικισμοί της Αστυπάλαιας.

Στην Αστυπάλαια έχει βρεθεί νεκροταφείο βρεφών μοναδικό στον κόσμο με 2174 ταφές μέσα σε πήλινα δοχεία Τα δοχεία αποδεικνύουν πως έφερναν βρέφη από πολλά νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι και από την Παλαιστίνη. Το νεκροταφείο που χρονολογείται στην ύστερη γεωμετρική περίοδο, βρισκόταν πιθανότατα κοντά σε Ιερό της Ειλειθυίας που ήταν θεότητα - προστάτης της λοχείας

Oι έρευνες άρχισαν το 1996 από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Μαρία Μιχαλάκη-Κόλλια. Από μελέτη που έγινε από το Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε 800 σκελετούς, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών πέθαναν στη γέννα ή λίγο μετά.

wikipedia

Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Αστυπάλαια




2 σχόλια:

  1. ήρθε καλοκαιράκι
    που να διαλεξει κανεις να παει με τοσες ομορφιες που κρύβει η Ελλαδα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @fotini Υπάρχουν τόσες υπέροχες τοποθεσίες που όντος είναι δύσκολη η επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή