7 Ιουν 2010

Ο Αυστραλός που βοήθησε πρόσφυγες από Ανατολία

Για να βοηθήσουν 108 χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολία(Μ. Ασία), ο Αυστραλός George Treloar(Τζορτζ Τρίλορ) και ο συνεργάτης του, ίδρυσαν περίπου δώδεκα χωριά σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη την περίοδο 1922-1924.

Ο George Treloar(Τζορτζ Τρίλορ), ως Ύπατος Αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών στην Ελλάδα, ουσιαστικά έσωσε αυτούς τους πρόσφυγες. Βοήθησε πολλούς από αυτούς να βρουν φαγητό, ρουχισμό, στέγη. Να μπορέσουν να ζήσουν και να ορθοποδήσουν. Πολλοί από αυτούς ήταν ποντιακής καταγωγής. Υπάρχει μάλιστα και σήμερα το χωριό Θρυλόριο στη Ροδόπη.

Πρόσφατα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο γιος του George Treloar(Τζορτζ Τρίλορ) David, μίλησε για τον πατέρα του και παρουσίασε 100 ιστορικές φωτογραφίες που είχε τραβήξει αυτός που απεικονίζουν το δράμα των προσφύγων ενώ προσέρχονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα για να γλιτώσουν. Η ομογενείς στη Μελβούρνη είχαν την ευκαιρία να τον δουν στο συνέδριο "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ: Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ".

Βρήκα μια συνέντευξη του David Treloar στο γνωστό Αυστραλέζικο SBS. Η εκφωνήτρια μιλάει αρχικά στα Ελληνικά για μερικά λεπτά και μετά με καθαρά Αγγλικά ακούμε τον γιό του Τζορτζ Τρίλορ, καθηγητή, να μιλά για τον πατέρα του. Μάλιστα διαβάζει και κάποιο απόσπασμα από ένα γράμμα του που εξιστορεί το δράμα των προσφύγων:



Για όσους δεν βλέπουν τον player το mp3

Ο George Treloar γεννήθηκε το 1884 στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Έκανε τον ηθοποιό για λίγο γυρνώντας την Αυστραλία, πήγε στην Νότια Αφρική και την Αγγλία. Όταν ξέσπασε ο Πόλεμος, το 1914 ο Τζορτζ Τρίλορ θέλησε να καταταχτεί αλλά απορίφθηκε διότι δεν έβλεπε καλά. Κατάφερε με επιμονή να μπει στο στρατό το 1915 και πήγε στη Γαλλία.

Το 1919 τον βρίσκει στην Βρετανική αποστολή στον στρατό των Λευκορώσων. Μετά την απόσυρση των Βρετανών ο Τρίλορ υπηρετεί στον Τσαρικό στρατό στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Λευκορώσοι ηττούνται, αρχίζει η καθαρά ανθρωπιστική δράση του. Στην Τούζλα βοηθάει τους Ρώσους πρόσφυγες. Μετά γίνεται Ύπατος Αρμοστής και πάει στην Ελλάδα.


Ο Αυστραλός που έσωσε χιλιάδες Έλληνες
George Treloar: Ο Αυστραλός αξιωματικός που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία    
Treloar, George Devine (1884 - 1980)  biography
Ο Αυστραλός που έσωσε χιλιάδες Πόντιους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου