22 Σεπ 2010

Yadigar(ενθύμιο) από τους Ρωμιούς!

Στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο παρατηρείται υπέρογκη αύξηση του πληθυσμού των ελεύθερων γαϊδάρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ζώα αυτά θεωρούνται ότι τα άφησαν πίσω οι Έλληνες της Ανατολίας όταν με την ανταλλαγή πληθυσμών αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.

Μάλιστα, μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια είναι ότι ο τοπικός τούρκικος πληθυσμός ονομάζει τα συμπαθέστατα πλάσματα αυτά YADIGAR. Ενθύμιο δηλαδή. Αμανάτι ας το πούμε εμείς...

Λέγεται ότι, κατά την τραγική "ανταλλαγή" Έλληνες της Ανατολίας που φόρτωσαν ότι μπορούσαν να πάρουν από τα πράγματα τους στην πλάτη αλλά και στην πλάτη των γαϊδάρων τους κατευθύνθηκαν στα παράλια για να περάσουν στην Ελλάδα. Εκεί όπως ήταν φυσικό άφησαν τα ζώα αυτά πίσω τους να περιπλανώνται. Με το πέρασμα των χρόνων, λένε, αυξήθηκε ο πληθυσμός τους.

Φαντάζομαι έχει κάποια δόση αλήθειας η ιστορία αυτή μια που και κοπάδια αγρίων αλόγων στη Ροδόπη τη Ζάκυνθο και αλλού έχουν δημιουργηθεί από οικόσιτα ζώα που αφέθηκαν ελεύθερα την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και της ανταλλαγής πληθυσμών.


Source Sabah(in turkish):
Rumlar'dan yadigâr eşekler

[image]

2 σχόλια: