30 Οκτ 2010

Βάλτε τέλος στα τηλεσκουπίδια, έχετε τη δύναμη!


Επιτέλους πρέπει να μάθουμε να μη τρώμε ότι μας σερβίρουν. Το παραμύθι των ιδιωτικών κυρίως τηλεοπτικών σταθμών πως ο κόσμος ζητά μόνο κουτσομπολιά, ανόητες σαπουνόπερες, και τα επονομαζόμενα "reality", δηλαδή τηλεσκουπίδια, καταρρίφθηκε από τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολούθησαν το "νησί".

Ίσως πει κάποιος τα λόγια του Ντοστογέφσκι από τους "Aδελφούς Καραμαζώφ",

"οι άνθρωποι έλκονται εξίσου από το καλό και το κακό. Kαμιά φορά είμαι ευτυχισμένος ακόμα και όταν κολυμπώ στον υπόνομο στον οποίο βουτώ με τη θέληση μου".

Έχουν κάποια δόση αλήθειας αυτά τα λόγια, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουν να επικρατούν τα τηλεσκουπίδια στην Ελληνική τηλεόραση.

Υπήρξαν και παλιότερα παραγωγές που δεν ήταν τηλεσκουπίδια. Τηλεοπτικές σειρές αξιόλογες που όμως δεν είχαν την ίδια απήχηση με τη διασκευή του best seller της Βικτώρια Χάισλοπ "Το Νησί". Όπως τα "Ματωμένα Χώματα", ο "Καρυωτάκης", "Οι Μάγισσες της Σμύρνης" και άλλα. Άν είχε γίνει ανάλογη διαφήμηση, ίσως και αυτά να είχαν ανάλογη επιτυχία. Οι περισσότεροι μάθανε πως η ΕΡΤ μεταδίδει τη σειρά Καρυωτάκης όταν είχε ήδη φτάσει στο τρίτο ίσως και στο τέταρτο επεισόδιο, είχε μαθευτεί κυρίως στόμα με στόμα ή από το διαδίκτυο. Τα ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου έχουν μείνει αξέχαστα σε όσους τα παρακολουθούσαν και δεν ήταν λίγοι αυτοί.

Αυτή τη φορά όμως το "Νησί" έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η τηλεθέαση έφτασε μέχρι και 72,8% ποσοστό που αναλογεί σε 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατών, περισσότερα από το τελικό του παγκοσμίου κυπέλου. Λέτε αυτό να είναι το έναυσμα για μια πιο ποιοτική ιδιωτική τηλεόραση;

Ως γνωστόν, η τηλεθέαση είναι αυτή που οδηγεί τα κανάλια να ανεβάζουν και κατεβάζουν παραγωγές.

Ίσως βέβαια να παίζει ρόλο για τα μεγάλα ποσοστά που έχει το "νησί" και η άθλια κατάσταση της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορία των ανθρώπων που καταφέρνουν ακόμα κι όταν η μοίρα δείχνει το πιο ανελέητο πρόσωπό της να βρουν τη δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσουν τα προβλήματα, δίνει ελπίδα στους άμοιρους τηλεθεατές για τη λύση των δικών τους προβλημάτων...

2 σχόλια:

  1. Δε φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ! Είναι τόσο κρίμα αλλά και τόσο δίκαιο να μας παρουσιάζουν ότι πιο εξευτελιστικό όταν το δεχόμαστε.
    Πριν τρία χρόνια...φοιτήτρια ακόμη είπα δε θα ξαναδώ ποτέ μεσημεριανό...και δεν είδα. Επίσης...χρόνια τώρα κάνω προσευχές για μια επανάληψη της Αίθουσας του Θρόνου...μα επι ματαίω...! ¨εχω βαρεθεί πλέον να παρακολουθώ τα ίδια και τα ίδια..επαναλήψεις...τετριμένα και απάνθρωπα προγράμματα.
    Ας βάλουμε μια τελεία...ας τους δείξουμε πως δε τα έχουμε αυτά ανάγκη!
    Ουφ...τα είπα και αλάφρυνα! Σ'ευχαριστώ για την ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω κόψει την τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπω μόνο μπάλα και ενδιαφερόντα ντοκιμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή