23 Οκτ 2010

Ασύλληπτη ταχύτητα σύνδεσης από Google(1 Gbps σε Stanford)

Η εταιρία Google ξεκινά δοκιμαστικά την παροχή σύνδεσης ίντερνετ με ταχύτητες που φτάνουν το 1 GBps! Δημιουργώντας ένα υπέρ-υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικό δίκτυο( ultra-high speed broadband network) στο Πανεπιστήμιο Stanford η εταιρία αποσκοπεί να πρωτο-δοκιμάσει το δίκτυο πριν προχωρήσει στο διακηρυγμένο στόχο της να δημιουργήσει ένα τέτοιο δίκτυο σε "αληθινές πόλεις" με σύνολο 50000-έως 500000 κατοίκους.

Για να πιάσουμε το νόημα της είδησης να δούμε τι είναι αυτό το Gbps. 1 Gbps, δηλαδή 1 Gb/s (giga bit το δευτερόλεπτο). 1 Gbps ισούται με 1000 Mbps(1000 Mb/s). Ως γνωστόν πολλών μας η ταχύτητα σύνδεσης ADSL) είναι έως 24 Mb/s στα χαρτιά. Άλλοι έχουν 6 Mbps και πάει λέγοντας. Δηλαδή, όταν λέμε 1 Gbps εννοούμε ταχύτητες περίπου από 40-100 φορές πιο γρήγορες. Για να είμαι πιο κατανοητός: με τέτοια ταχύτητα κατεβάζετε μια HD ταινία σε 5 λεπτά(μια ταινία HD είναι μερικά έως κάμποσα GB)

Η Google τον Φεβρουάριο του 2010 είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να δοκιμάσει την τεχνολογία αυτή προσφέροντας ταχύτητες σύνδεσης 1 Gbps με χρήση οπτικών ινών που φθάνουν έως το σπίτι(Fiber to the home) σε μικρό αριθμό περιοχών στην Αμερική. Μάλιστα, έθεσε στη διάθεση των ενδιαφερομένων πόλεων online αίτηση συμπερίληψης στο πείραμα.

Τραγελαφικά με την πόλη Topeka στο Kansas


Η πόλη Topeka λοιπόν όχι μόνον ανταποκρίθηκε, μαζί με άλλες 600 κοινότητες, η δήμαρχος της έκανε κάτι μάλλον αστείο. Άλλαξε το όνομα της πόλης Topeka σε Google για ένα μήνα. Η Google φυσικά που τις αρέσουν οι πλάκες ανταποκρίθηκε την Πρωταπριλιά "αλλάζοντας όνομα" σε Topeka:


Η επιλογή του Residential Subdivision του πανεπιστημίου Stanford(δηλαδή τα 850 σπίτια καθηγητών και υπαλλήλων στο Stanford) είναι ανεξάρτητη από την ακόμη αναμενόμενη επιλογή περιοχών-πόλεων που αναφέραμε. Το όλο εγχείρημα γίνεται για να δοκιμαστούν τυχόν νέες εφαρμογές, να δοκιμαστεί το δίκτυο οπτικών ινών και γενικά το κτίσιμο ενός μοντέλου ανοιχτής πρόσβασης δικτύου υπό των κανόνων του net-neutrality.

Κύρια Πηγή



licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου