19 Μαΐ 2013

Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα που οι Αθηναίοι απέκτησαν αυτοκίνητο ΙΧ, τρεις ήταν οι πιο συνηθισμένες αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Το Ναύπλιο, το Ξυλόκαστρο και το Γαλαξείδι.

Στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού κόλπου στο νομό Φωκίδας, στον ίδιο δήμο με τους Δελφούς σήμερα, το Γαλαξίδι είναι μια πανέμορφη μικρή κωμόπολη με αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ρυμοτομία. Από το 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και κάθε νεωτερισμός απαγορεύεται.

 Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελείται από πλινθόκτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης. Το παρθεναγωγείο κτίριο του 1880, η ναυτική πινακοθήκη που συντηρείται από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο που κατασκευάστηκε το 1870 και το παλιό σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας είναι τα πιο γνωστά κτίρια.



Το Γαλαξίδι με τα περίφημα ιστιοφόρα που διέσχιζαν τη Μεσόγειο  ήταν πασίγνωστο για τον μεγάλο στόλο, τον πλούτο και τη ναυτική ικανότητα των κατοίκων του. Το 1790 ήταν ίσως το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ελλάδας.

Στο Χρονικό του Γαλαξιδίου που γράφτηκε από το μοναχό Ευθύμιο στο βυζαντινό Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού το 1703 και φυλάσσεται στη ναυτική πινακοθήκη,   αναφέρετε σαν το"ευμορφοκαστρογυρισμένο".

Το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού και το ναυτικό μουσείο αποδεικνύουν  την ιστορία και την λαμπρή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων.



Ο περιηγητής Dodwell ισχυρίστηκε ότι η ονομασία προερχόταν από τις λέξεις γάλα και ξινό.  Άλλοι λένε πως πήρε το όνομα αυτό από την οικογένεια Βυζαντινών αρχόντων Γαλαξείδη που είχε στην ιδιοκτησία της τεράστιες εκτάσεις στη περιοχή. Στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε η αρχαία πόλη Χάλαιον.

 Το 10ο αιώνα η πόλη έχασε την αίγλη της μετά από δυο επιδρομές Βουλγάρων, Το 1054 μια επιδημία αφάνισε πολλούς κατοίκους και 10 χρόνια μετά όλοι οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τους Ούζους που κατέκτησαν τη πόλη για δυο χρόνια.

Το 12ο όμως αιώνα που υπαγόταν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου πολλές οικογένειες ευγενών έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στο Γαλαξίδι. Οι οικογένειες Λογοθέτη, Καβάσιλα, Κατζούλη και Μπεσίρη έκαναν τη πόλη να αναπτύξει γρήγορα τη ναυτιλία και το εμπόριο και να γίνει το διάσημο λιμάνι που περιγράψαμε προηγουμένως.

Πληροφορίες διαμονής, 16 καταλύματα.

1η Φωτογραφία του 2006 από wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου