11 Ιουλ 2015

Τα ελληνικά βασίλεια της Βακτρίας και της Ινδίας, μετά το Νομισματικό Μουσείο που?

Που θα πάει τώρα η εκπληκτική σε ομορφιά μα και επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον έκθεση ?

UPDATE

Ο δρ Οσμουντ Μποπεράτσι (Osmund Bopearachchi), ένας σύγχρονος Ιντιάνα Τζόυνς,  που ανακάλυψε στα παζάρια του Πακιστάν το μοναδικό χρυσό νόμισμα με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθηγητής των Πανεπιστημίων Σορβόνης και Μπέρκλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας «Ελληνισμός και Πολιτισμοί της Ανατολής» του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS-ENS), ήρθε στην Αθήνα για να εγκαινιάσει την έκθεση «Τα ελληνικά βασίλεια της Βακτρίας και της Ινδίας» στο Νομισματικό Μουσείο (μέχρι τις 16 Ιουνίου 2014).

Η παρουσία του σε ταραχώδεις περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν τον συνδέει με την ανακάλυψη νομισμάτων, που φέρουν ονόματα άγνωστων έως πρότινος Ελληνο-ινδών βασιλιάδων, με τον εντοπισμό αρχαίων Ελληνικών πόλεων, με τη μελέτη της ελληνικής επιρροής στα βασίλεια αυτά, καθώς και με την εξερεύνηση ενός θησαυρού νομισμάτων 4 τόνων και κοσμημάτων 250 κιλών, από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ.



Οσο για τους Κινέζους... γνωρίζαμε μόνο ότι οι στρατιώτες του Ευθύδημου (με πρωτεύουσα την Αντιόχεια τη Μαργιανή και ορμητήριο την Αλεξάνδρεια την Εσχάτη) είχαν εξερευνήσει τις ερημιές στο τωρινό κινεζικό Τουρκεστάν. Ο Στράβων έγραψε χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνο-Βακτριανοί «επέκτειναν την αυτοκρατορία τους μακριά ως την Κίνα και τους Φρύνους.

Μεχρι που έφτασαν οι απόγονοι του στρατου του Μεγαλοι Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με τα κινεζικά αρχεία, ως τον 2ο αιώνα οι έλληνες ναυτικοί είχαν φτάσει στο Βιετνάμ και το 166 μ.Χ. επισκέφθηκαν την αυτοκρατορική αυλή του Χουάν Τι, ως απεσταλμένοι του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.

Σπάνιο αρχαιοελληνικό νόμισμα σε δημοπρασία στην Κίνα



Το νομισματικό μουσείο στεγάζετε στο αρχοντικό του Ερρίκου Σλήμαν, Πανεπιστημίου 12 γνωστό σαν Ιλίου μέλαθρον.

Το μοναδικό αυτό νόμισμα


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο τα αργυρά τετράδραχμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα όμως η ανακάλυψη αυτού του χρυσού νομίσματος - μετάλλιου που κόπηκε μετά τη Μάχη του Υδάσπη Ποταμού και την ήττα του Ινδού βασιλιά Πώρου, όπως υποστηρίζει ο δρ Οσμουντ Μποπεράτσι καθώς και δυο γνωστοί ιστορικοί που ανέλυσαν το νόμισμα ο Αντριου Στιούαρτ και ο Φρανκ Χολτ. Μάλιστα πιθανολογείται πως είναι το μοναδικό νόμισμα που κόπηκε όσο ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εν ζωή.
Ένα απ τα αριστουργήματα.



Ενδιαφέρον έχει και το ιστορικό εύρεσης του νομίσματος. Βρισκόταν σε έναν σωρό 550.000 νομισμάτων βάρους 4 τόνων, που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. ώς και το 2ο αι. μ.Χ. Ο θησαυρός αυτός, που περιείχε επίσης κι άλλα αντικείμενα, χρυσά, επίχρυσα, ασημένια, αναδύθηκε μέσα από ένα μεγάλο πηγάδι στο χωριό Mir Zakah του ανατολικού Αφγανιστάν.  Στο συγκεκριμάνο πηγάδι το 1947 είχαν βρεθεί μέσα εκεί γύρω στα 30.000 νομίσματα, τα οποία κατέληξαν στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, από όπου εκλάπησαν το 1993 με μυθιστορηματικό τρόπο, έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ για το γεγονός και την προσπάθεια του διευθυντή του μουσείου να τα σώσει απ τους ταλιμπάν.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στο παζάρι του Πεσαβάρ (Πακιστάν) το 1994, όταν οι πρώτοι σάκοι με τα νομίσματα και τα άλλα αντικείμενα του θησαυρού θα κατέφθαναν. Βρέθηκα μπροστά σε μια "βροχή" από νομίσματα, ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει δει ποτέ του νομισματολόγος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Μποπεράτσι.υπήρχαν  ινδικά, ελληνικά, ινδοελληνικά, ινδοσκυθικά, και νομίσματα της δυναστείας των Κουσάν. Όλα ήταν χρυσά ή ασημένια.  Μελετώ τα νομίσματα των δύο θησαυρών του Mir Zakah από το 1983 κάτι που σημάδεψε τη καριέρα μα και τη ζωή μου, δήλωσε. Για μένα είναι κατάρα να ξέρω ότι τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα είτε χάθηκαν για πάντα είτε κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου