Μισό μόλις μίλι δυτικά της Καλύμνου βρίσκεται η Τέλενδος. Στη μέση του νησιού δεσπόζει το οροπέδιό της καλούμενο "Ράχη" με μέγιστο υψόμετρο 460 μ. Έχει έκταση 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σημαντικότερα ακρωτήρια της νήσου είναι το ακρωτήριο Άσπρος Κάβος, που είναι στη δυτική άκρη της Τελένδου και το ακρωτήριο Πνιμένος στη ΝΑ. απόληξη.
Η Τέλενδος είναι ένα από τα 23 κατοικημένα νησιά των Δωδεκανήσων.
Tέλενδος (photo George Papapostolou) |
Ο μοναδικός και ομώνυμος οικισμός της Τελένδου, βρίσκεται στην Ανατολική ακτή, ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου με το οποίο και συνδέεται με μικρά πλοιάρια, "θαλάσσια ταξί" που εκτελούν τακτική συγκοινωνία. Δρομολόγια έχει ανά 30 λεπτά- από τις 8 το πρωί ως τις 12 το βράδυ. Το θαλασσινό ταξίδι διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Προσοχή αν έχετε αμάξι που θα παρκάρετε στις Μυρτιές, Μπορεί να βρείτε κλήση ακόμα και να σας πάρουν τις πινακίδες αν εμποδίζετε τη κυκλοφορία.
Συντεταγμένες: 37.01°N 26.90639°E
Ιστορία
Η νησίδα περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας» που μνημονεύονται στον «Νεών Κατάλογο» του Ομήρου μαζί με τις υπόλοιπες στην περιφέρεια Καλύμνου. Κατά την αρχαιότητα ανήκε πιθανώς στον Καλυμνιακό δήμο Πανόρμου.
Η ονομασία Τέλενδος θεωρείται προελληνικής προέλευσης. Τον 15ο αιώνα ο Φλωρεντινός μοναχός, ελληνομαθής, λόγιος και χαρτογράφος Κριστόφορο Μπουοντελμόντι (είναι ο πρώτος συστηματικός χαρτογράφος των ελληνικών νησιών), καταγράφει το νησί με το σημερινό όνομά του και το χαρακτηρίζει ακατοίκητο. Στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου αναφέρεται ως νήσος «Κλάρος».
Στην ανατολική ακτή του νησιού, υπάρχουν Ρωμαϊκά λουτρά και λιοτρίβι (ελαιοτριβείο) ανάμεσα σε δυο παλαιοχριστιανικούς βασιλικούς ναούς. Δυτικά από τη θέση Θολάρια ή Πεύκι με τους υπέργειους τάφους, τοποθετείται η θέση αρχαίου θεάτρου.
Στο επιβλητικό και απότομα ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου με τον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό, που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά και περί το μέσον της Ράχης, σε υψόμετρο 120 μ. περίπου, υπάρχουν λείψανα φυλακίου. Στην παραλιακή θέση Βλυχάδα διατηρήθηκαν λείψανα υστερορωμαϊκού εργαστηρίου κεραμικής.
Εναλλακτική επιλογή για διακοπές (Πηγή)
Είναι ότι πρέπει για εναλλακτικό τουρισμό. Χωρίς αυτοκίνητα με ήπιους νησιωτικούς ρυθμούς, καλές παραλίες, αλλά και γρήγορη πρόσβαση σε πιο «πολιτισμένες» καταστάσεις η Τέλενδος μπορεί να σου υποσχεθεί μερικές μέρες απόλυτης, ξεγνοιασιάς, με ήλιο, θάλασσα, απίθανα ηλιοβασιλέματα, χαλαρωτικούς περιπάτους.
Στη Τέλενδο δε κυκλοφορούν ούτε αυτοκίνητα ούτε μηχανάκια, Οι παραλίες και τα ιστορικού ενδιαφέροντος σημεία προσεγγίζονται με μονοπάτια. Καλλιεργήσιμη γη δεν θα βρεις σπιθαμή, εκτός από ελάχιστα οπωροφόρα δέντρα, μικρά περιβόλια και μια συστάδα πεύκων που αντιπαλεύει την αλμύρα των ανέμων.
Το νησί μαζί με τις γειτονικές ξερονησίδες Επάνω, Νερά και Σαρί έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευμένων περιοχών “NATURA 2000” και αποτελούν Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας, καθώς εδώ ζουν και φωλιάζουν ο Αιγαιόγλαρος, η Αετογερακίνα, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης και ο Πετρίτης
Διαμονή - διατροφή - φωτογραφίες - Μπαρμπα Σταθης
Διαμονή - διατροφή - φωτογραφίες - Μπαρμπα Σταθης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου