Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπήλαιο Θεοπετρας


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο της Θεόπετρας που βρίσκετε κοντά στα Τρίκαλα πριν καν πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια.
Ο Δήμαρχος Βασιλικής Βάιος Ζιάκας κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο το διαφημιστικό και πληροφοριακό φυλλάδιο που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος.
Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας ξεκίνησαν το 1987 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2007 οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου. Μέσα από τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν, φανερώθηκε μια προϊστορική θέση που κατοικήθηκε για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Οι τοπικοί παράγοντες είχαν εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας γιατί τα ευρήματα του σπηλαίου παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Αυστριακό ινστιτούτο στην Αθήνα χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές.
Οι παλαιότερες ηλικίες χρονολόγησης μαρτυρούν πως το σπήλαιο κατοικήθηκε κοντά στα 130.000 χρόνια πριν, ενώ συνέχισε να κατοικείται κατά περιόδους μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής εποχής (περίπου 4000 χρόνια π.Χ.).

Η Θεόπετρα είναι η μοναδική μέχρι σήμερα θέση στον Ελλαδικό χώρο που έχει να επιδείξει τόσο μεγάλη διάρκεια κατοίκησης κατά την προϊστορία ενώ τα ευρήματά της την καθιστούν μια από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις στη χώρα μας.


Από τις κλιματολογικές μελέτες που έγιναν στα ηζήματα του σπηλαίου αποκαλύφθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το κλίμα της εκάστοτε περιόδου που εναλλάχθηκε από θερμό σε ψυχρό και το αντίθετο, ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η ταύτιση ενός ψυχρού επεισοδίου με την ονομασία Νεότερη Δρυάς (Younger Dryas) που έλαβε χώρα περίπου 11.000 χρόνια πριν, και η Θεόπετρα αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο οποίο έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί.

Πέρα από τα γεωλογικά δεδομένα
στο σπήλαιο της Θεόπετρας αποκαλύφθηκαν τα πρώτα ανασκαφικά ευρήματα, όπως εργαλεία για το κυνήγι μεγάλων ζώων από καφέ πυριτόλιθο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου παρατηρήθηκαν έντονα ίχνη από εκτεταμένες πυρές, υπολείμματα από οστά; μεγάλων ζώων (σπηλαίας άρκτου, ελαφιού κ.α., ενώ συγκεντρώθηκαν και απανθρακωμένοι καρποί (αγριοαμυγδαλιά, αγριομπιζελιά κ.α. είδη που βλάσταιναν
εκείνη την εποχή).

Ακόμη, στο σπήλαιο της Θεόπετρας διαπιστώνεται ανθρώπινη δραστηριότητα
κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (35.000 - 30.000 μέχρι το 10.000
περίπου π.Χ.). Το κύριο χαρακτηριστικό σ' αυτή την εποχή είναι η μεταβολή στη
μορφή και στο μέγεθος των εργαλείων, τα οποία τώρα γίνονται αρκετά μικρότερα και
λεπτότερα.
Από το σύνολο των καμένων σπόρων στο σπήλαιο της Θεόπετρας στην
Ανώτερη Παλαιολιθική ξεχωρίζουν οι καρποί άγριας φακής, άγριου σταφυλιού,
βατόμουρου κ.α.
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτής της εποχής είναι η παρουσία
τμημάτων άψητου πηλού που δείχνει τις πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων να
κατασκευάσουν αντικείμενα από πηλό. Στον ίδιο χώρο παρατηρούνται κυκλικά αποτυπώματα που μπορούν να αποδοθούν σε σκεύη από φθαρτά υλικά (δέρμα, ξύλο). Επίσης αποκαλύφθηκε ο πρώτος σκελετός ανθρώπου που εξακολουθεί να είναι ο homo sapiens και ο οποίος με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης στα οστά χρονολογείται στα 14.500 χρόνια π.Χ.πηγη η ερευνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…