Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα πάρετε μια καρυάτιδα κύριε πρέσβη

βρετανικό μουσείο αίθουσα ελγινΜε τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης όλοι μιλάμε για τα Ελγίνεια και την επιστροφή των έργων τέχνης και όχι μαρμάρων όπως επισημαίνει η φίλη μου η Συνοδοιπόρος.

Ξέρουμε όμως πώς αφαιρέθηκαν τα μοναδικά αυτά τεχνουργήματα από τον Έλγιν;

Ο λόρδος Έλγιν ήταν πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1801 κατάφερε να αποσπάσει φιρμάνι από κάποιο αξιωματούχο της υψηλής πύλης ονόματι Αμπτουλάχ Σεγκούτ. Με το φιρμάνι αυτό μπορούσε να αφαιρέσει γλυπτά και επιγραφές από την περιοχή της Αθήνας υπό των όρο να μην καταστραφούν τα μνημεία.

Ο λόγος που έπαιρνε τα αρχαία έργα τέχνης ήταν για να διακοσμήσει το καινούργιο του εξοχικό!

Ήδη ένα χρόνο πριν είχε στείλει συνεργείο να καταμετρήσει τα έργα τέχνης ώστε να μη του ξεφύγει κανένα.

Για χρόνια οι άνθρωποι του Έλγιν κομμάτιαζαν ότι είχε μείνει όρθιο από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, γιατί 120 χρόνια πριν η Ακρόπολη είχε βομβαρδιστεί και ο Παρθενώνας είχε τιναχτεί στον αέρα γιατί ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Τούρκων.

Πριόνισαν τη ζωφόρο για να αποσπάσουν το ανάγλυφο, έκοψαν στα δύο κιονόκρανα, έσπασαν το γείσο του Ερεχθείου και πολλά άλλα κακουργήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 1815 τα γλυπτά ήταν αποθηκευμένα σε μια αποθήκη για κάρβουνα, σαπίζοντας λόγω της καταστροφικής υγρασίας και ο Έλγιν παζάρευε με το Βρετανικό μουσείο την πώληση τους, το 1816, τα μάρμαρα πουλήθηκαν στη Βρετανική κυβέρνηση.

Το 1816 αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό μουσείο και το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen.

Ο Ποσειδώνας προσπάθησε να σταματήσει το βέβηλο προκαλώντας ναυάγιο.

Το 1802 το πλοίο «Μέντωρ» του λόρδου Έλγιν, μεταφέροντας τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων, βυθίστηκε έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα των Κυθήρων σε βάθος 20 μέτρων. Τα περισσότερα μάρμαρα ανέσυραν από το βυθό δύτες από γειτονικές περιοχές.

Μετά ο Έλγιν φυλακίστηκε στη Γαλλία και τα γλυπτά έμειναν κλεισμένα στα κιβώτια που τα μετέφεραν, αποφυλακίστηκε δύο χρόνια μετά και γύρισε για τα υπόλοιπα.

Το 1810 ο Έλγιν φόρτωσε το τελευταίο μέρος της λείας του στο πολεμικό πλοίο “ΎδραΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…